Jenny Wilson skriver drabbande om våldtäkt

Artistens första skiva på svenska

Av: Jack Hildén

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Trauma” släpps på fredag.
Foto: Carolina Byrmo
”Trauma” släpps på fredag.

Dramaturgin kan tyckas förutsägbar – alla svenska artister ska någon gång sjunga på svenska och då vara ”mer personliga än någonsin”. Detta är också vad Jenny Wilson säger om skivan Trauma, som utkommer den 12 april. Den är ett syskon till förra årets Exorcism, där Wilson berättade om en våldtäkt som hon utsatts för. Och här är hon onekligen personligare än någonsin. Skivan är en sammanhållen skildring av våldtäkten, både av det faktiska skeendet och av tillvaron som kommer efter.

Wilson har alltid utgått från sig själv i musiken, men i frågor som ”Var det makt du kände?”, där hon riktar sig direkt till förövaren, är den ilskna konfrontationen mer omedelbar och drabbande än tidigare. I Händelseförloppet redogör hon för våldtäkten i detalj. Killen på rejvet som skulle hålla henne sällskap hem för att hon inte borde gå själv.

Trauma har spelats in med Norrköpings symfoniorkester och dirigenten Hans Ek, som Wilson fick upp ögonen för efter att ha sett honom tolka Kraftwerk i Berwaldhallen. Så rör sig musiken från hård till mystisk, till något som nästan liknar psalmer.

Det är ovanligt att ljud och text kompletterar varandra så väl, och reflekterar här hur Wilson både kan vara ett självömkande offer och samtidigt någon som vänder på maktförhållandena genom att skriva om sitt trauma. ”Du kommer aldrig någonsin glömma mig”, sjunger hon. En mening som blir mer hisnande ju mer man tänker på den.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.