Ensamma män som fastnar i fällan

Andrev Walden ger tips på ritualer i nytt program

Av: Jack Hildén

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Journalisten och krönikören Andrev Walden undersöker manlig ensamhet i SVT:s ”Edit”.
Foto: SVT
Journalisten och krönikören Andrev Walden undersöker manlig ensamhet i SVT:s ”Edit”.

Jag har ett gäng från gymnasiet som jag sällan träffar och har lite gemensamt med, men vi behöver aldrig kämpa med samtalsämnen. Gymnasiet var ju som en förlängning av grundskolan. Man hade folk runt sig, och det var ganska slumpartat vilka de personerna var. Deras jobb har aldrig intresserat mig, och vice versa. 

Journalisten Andrev Walden är rätt många år äldre än mig, har barn och familj, och de manliga vännerna är snart försvunna. Han är rädd att fastna i ”mansfällan”, och Kan Andrev få en vän går nu att se på SVT Edit. Mansfällan innebär att barnen blir större, frun vill skiljas (mansfällan är nog också heterosexuell och hyfsat normativ), och plötsligt upptäcker man att alla vänner försvunnit längs vägen. Vad gör vi män då? 

Vi tonas ofta ut i ett vakuum. Ensamhet föder ensamhet. Och det känns som att ensamheten äntligen börjar diskuteras på allvar. Den kvinnliga motsvarigheten finns till exempel i Malin Lindroths Nuckan. Såklart behöver den inte vara könsbunden, men det är fint att Walden riktar sig till män som är män, och som förmodligen inte är mästare på kommunikation och att visa känslor. De tenderar att bli extra utsatta. 

Waldens förslag är att skapa ritualer. I mitt fall är det nästan alltid öl, men det finns ju tack och lov en gräns för hur många öl man kan dricka för att hålla liv i vänskap. Han väljer i stället att spela tennis eller gå på fotboll. Som tennistränaren och artisten Jonas Lundqvist säger: Tio bollar på banan är som fem öl på krogen. 

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.