Bilder av ett Sverige som hängde ihop

Charken på Konsum i Riddarhyttan.

Riddarhyttan – en av dessa otaliga Bergslagsorter som med gruvor och bruk lämnat ovärderliga bidrag till det svenska välståndet – föräras för tillfället (till och med 6 september) en fin fotoutställning på Västmanlands läns museum i Västerås. De svartvita bilderna visar ett förflutet lika nära som avlägset: kolhusarbetande män, kvinnor som tvättar tillsammans med borste och bräde, håller höns och sätter potatis för födans skull, inte Instagramföljets.

Samtidigt formar de sig till en berättelse om ett Sverige där både stad och land utvecklades i takt med den moderna tiden. Järnvägen till Köping över Uttersberg var en av landets första. Egnahemshusen, Konsumaffären och skolan i rött tegel såg inte annorlunda ut än de som samtidigt byggdes i residensstaden Västerås, sju mil bort.

Framåt sjuttiotalet upplöstes denna parallellitet i intet; infrastrukturen imploderade. Bilderna blir färre och den varma kollektivbiografin tar slut.

Utställningen är dock gjord av aktiva kulturföreningar på orten. Det levs och skapas alltså i Riddarhyttan alltjämt. När detta nu bekräftas i en stor Stockholmstidning som Aftonbladet föreligger längre inget hinder att fara dit, förslagsvis under Motståndsfestivalen den 12-19 juni.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln