EU-lag skrotar skydd för småspararna

Allas pengar fryses vid eventuell bankkris

Den 1 augusti trädde EU:s nya, hastigt hopskrivna, lag för bankräddningar i kraft. Det väckte ingen större uppmärksamhet - en handfull finanstidningar och de stora nyhetsbyråerna var de enda som uppmärksammade det. AFP:s artikel, som följer det officiella pressmeddelandet, konstaterar att ”de ska garantera att skattebetalarna inte tar en allt för stor smäll … i stället ska bankens kreditgivare bli de första att drabbas, och räddade banker ska tvingas skära ned på lönekostnader”.

Det låter föga kontroversiellt, rentav vettigt, men EU:s pressavdelning missade en liten poäng: bland ”bankens kreditgivare” inkluderas vanliga sparare. Finanssajten Deutsche Wirtschafts Nachrichten konstaterar i en analys av lagen att i fall av en bankkollaps kommer alla insatta medel att kunna frysas i upp till en månad, och besparingar, oavsett hur små om det handlar om ”exceptionella omständigheter”, kan tas i beslag helt eller delvis.

Det är alltså modellen från Cypern-krisen som, i strid med tidigare försäkringar, kommer att användas i övriga EU i den, inte alltför otänkbara, händelsen av en ny bankkris. ”Exceptionella omständigheter”, när skyddet för småsparares pengar alltså upphör, definieras aldrig mer exakt än så, och allt sedan finanskrisen började har världsekonomin mest varit en lång rad av vad som skulle kunna räknas som ”exceptionella omständigheter”.

EU-byråkraterna räknade förmodligen med att ingen skulle notera den detaljen. Och hittills har de fått rätt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.