Många ville se mig mördad

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-02-03

Nu kommer boken om hur Eva avslöjade oljejättens miljardfiffel

HADE LIVVAKT I SEX ÅR   Jag förstod först inte att några ville se mig dödad, jag som är så snäll. Jag är en ganska vanlig person som bara ville göra mitt jobb, säger Eva Joly. Men hoten bedömdes som så allvarliga att hon under sex års levde med livvaktsskydd dygnet runt.

Norska Eva Joly blev kär i sonen i den franska familj där hon var hemhjälp. Tur var väl det – annars kanske aldrig den gigantiska skandalen i oljebolaget Elf blivit känd.

Där försnillades tre miljarder kronor, och Paris maktelit skakades. Själv hotades hon till livet.

Nu berättar Eva Joly i boken ”Sanningens ögonblick” om mutaffärerna i oljebolaget Elf Aquatine. Under åtta år ledde hon förundersökningen mot företagsjätten, som varit statligt ägd. Hennes jobb som undersökningsdomare fick stora följder. 36 personer dömdes i rättegången förra året. Tre miljarder hade använts bland annat till mutor och privat lyxkonsumtion.

Utmålades som häxa

Eva Joly utmålades som en nordisk häxa. Hon mötte hårt motstånd, eftersom korruptionen hade förgreningar ända upp bland politiker i samhällets topp. Hon dödshotades och fick livvaktsskydd dygnet runt. Trots det gav hon inte upp.

– Det skulle varit ett dramatiskt svek. Jag hade chansen att göra något fantastiskt, och ville ta mitt ansvar.

Hon är inte förvånad över våra svenska ”affärer” i bland annat Skandia och Systembolaget.

– Vi i Norden är naiva. Vi vill inte se vad som händer, utan tror att korruption bara sker i vissa enstaka fall.

Kan alla mutas?

– Jag börjar mer och mer tro att det är en fråga om pris? men nej, jag tror att vissa aldrig skulle godta mutor.

Eva Joly har färdats en lång väg från uppväxten i Oslo, där det gällde att vända på slantarna. Via justitiepalatset i Paris till dagens jobb som regeringsrådgivare i Norge i kampen mot korruption.

Blev förälskad

Hon kom till Frankrike som ung student, och kärleken fick henne att bli kvar. Hon försörjde sig som au pair och hemhjälp. Hos en familj blev hon förälskad i sonen Pascal. Men föräldrarna var skeptiska till en flicka av så enkelt ursprung.

– Det var väldigt upprörande, ett underkännande av mig som person. Det tog tid för mig att se att Frankrikes annorlunda klassamhälle.

Trots svärföräldrarnas första ovilja höll kärleken i sig. Samtidigt som Eva pluggade juridik och började göra karriär gifte sig hon och Pascal och fick två barn. Stress, pengabrist och trångboddhet blev till slut för mycket för Eva – hon drabbades av ett nervsammanbrott. Efter det är hon noga med att inte ta ut sig.

– Jag har lärt mig att se upp med mina gränser. Det är viktigt med viloperioder, och jag ser alltid till att ha helgerna fria. Dessutom sätter jag mig alltid ner på kvällen och tar det lugnt, lyssnar på musik eller läser. Och så tränar jag.

Eva Joly är tveksam till om hon skulle orka igenom en liknande sak som Elf-processen en gång till.

Slutade i skilsmässa

– Jag höll på förfärligt länge. Och det var på sätt och vis ödeläggande för mitt privatliv.

Bland annat separerade hon och hennes man. Hon berättar att hon var så bekymrad över arbetet att hon inte var uppmärksam på problemen i äktenskapet. Hon har svårt att tro på livslång kärlek.

– Det är ett ideal vi alla drömmer om. När man stadgar sig som ung, då har man så mycket att skapa: barn, hem, karriär? Det är svårare att få ett meningsfullt liv ihop senare. Ofta utvecklas man åt olika håll, samtidigt som vi i vårt samhälle hela tiden träffar nya människor.

I dag bor Eva Joly ensam. En hel del pengar går åt till att åka och träffa barnen, som bor kvar i Frankrike. Hon har också köpt ett hus i sitt förra hemland.

Fakta Eva Joly

Cecilia Gustavsson

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln