Unga flickor får inte tid att längta

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-07-07

Elsi Rydsjö en folkkär doldis som ger röst åt historiens kvinnor

Hon blir ofta avfärdad som romantisk, men är en av Sveriges mest lästa författare.

Och produktiva. Berättarglädjen tycks aldrig sina när Elsi Rydsjö ska ge historiens kvinnor en röst.

– Men jag använder färre utropstecken nu än när jag var 19, säger hon och skrattar.

 I år firar jag silverbröllop med Bonniers , säger Elsi Rydsjö. Förlaget värvade henne 1976 och uppmanade henne att börja skriva romaner.

Elsi Rydsjö glömmer aldrig den dag hon som 19-åring fick sitt första manus antaget:

– När jag ringde min väninna och skrek av lycka över att få ge ut min bok svarade hon: Elsi, har du inte hört att tyskarna intagit Köpenhamn? Kriget är utanför dörren!

Det är en kvick och god berättare som tar emot oss i den pittoreska längan i Simrishamn med en liten oas långt inne på gården.

– Trädgården hör egentligen inte till mitt hus, men en tidigare ägare vann den av färghandlarn i huset bredvid under ett parti poker, säger hon förnöjt.

Så där sitter nu Elsi Rydsjö om kvällarna och spinner livsöden. Hon tycker att det är skönt att vara ”doldis” fastän hon ständigt ligger i toppstriden på listorna över svensk biblioteksutlåning. Hon tillbringar dagarna i rummet med den stora skrivmaskinen, just nu i arbete med en fortsättning på romanen ”Susanna”. Som så ofta blev Elsi fäst vid huvudpersonen och måste ge henne vidare liv.

– Åh vad jag saknade karolinernas kvinnor när jag var klar! Jag har en känsla av att de nog levt på riktigt ändå.

”Karolinernas kvinnor” ges nu ut i en samlingsvolym, en riktig tegelsten på tusen sidor . Fem romaner i en om livet för några av de svenskar som efter slaget vid Poltava 1709 drevs till fots mot fångenskap i Sibirien och först långt senare kunde återvända till hemlandet på olika vägar. Under tiden i rysk fångenskap växer en stark gemenskap mellan några av kvinnorna, det spelar inte längre någon roll vem som är officershustru eller piga.

– En man ifrågasatte att den nära vänskapen kunde fortgå över klassgränserna när kvinnorna återvänt till sina liv och roller hemma i Sverige. Men det finns en stark kvinnlig gemenskap som män inte riktigt förstår. Vissa saker delar kvinnor över hela världen, ett systerskap likt en stor virkning som löper från Eva.

En inspirerande historielärare och en mamma som var fantastisk på att berätta är förklaringen till att Elsi själv bara skriver historiska romaner. Hon vill skildra människors godhet, den medmänsklighet som ofta finns när livet är som svårast. Och så vill hon bredda perspektivet på vår historia genom att belysa kvinnornas vardag. Just det perspektivet har gjort att Elsi Rydsjö inte fått någon nämnvärd uppmärksamhet för sina historiska fakta.

– Recensenterna kommenterar bara kärlekshistorierna och det känns lite beskt. Dessutom brukar man tillägga att mina läsare är medelålders och äldre kvinnor – som om de skulle vara andra rangens läsare!

Att hennes böcker skulle vara romantiska är hon inte helt villig att gå med på. Men talar strax om när hon fick klagomål på att hennes böcker innehåller för lite sex:

– Man får väl ha lite fantasi! Unga flickor i dag får ingen tid att drömma och längta. Det är synd för det kan bli rätt torftigt om man får allt på en gång. Jag tror absolut att det finns ett behov av romantik, säger Elsi Rydsjö.

Själv gifte hon sig redan som 18-åring vilket enligt henne själv var för tidigt. Först 39 år gammal tog Elsi Rydsjö studentexamen, samtidigt som sin dotter, efter att ha läst via korrespondens. Då blev det också slut på äktenskapet och hon stod ensam med tre barn. Fastän hon fick lov att vända på slantarna började Elsi Rydsjö odla sitt författarskap på allvar.

Hon tar det med gott mod och glittrande blick.

– Jag har inte mycket till övers för dem som har en sorts högfärd över att de kommer från fattiga förhållanden. Jag tycker inte att man ska skryta med vare sig fattigdom eller rikedom.

Fakta/Elsi Rydsjö

Tre svar från Elsi

Elsi Rydsjös boktips till...

Sara Gemzell

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.