Poliser smittas av helvetet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-11-16

Michael Connellys hjälte slåss mot våld - och sin egen cynism

- Om ditt jobb är att varje dag ge dig in i mörkret, kommer något av mörket att bli en del av dig själv. Hur gör man då för att inte bli cynisk?

Det är en återkommande fråga i böckerna om kriminalinspektör Harry Bosch.

Och den som ställer den är Michael Connelly, en av USA:s främsta thrillerförfattare.

thrillerns mästare - Poliser tvingas i sitt arbete att ta hand om misshandlade barn, sadistiskt mördade kvinnor och allt annat elände på samhällets botten. Risken är att de smittas av detta helvete och blir cyniska, säger Michael Connelly, amerikansk storstjärna i thrillergenren.

- Även bra, ärliga poliser riskerar att drabbas. Alla försöker de utveckla olika metoder för att skydda sig mot allt elände de tvingas bevittna, säger han.

Michael Connelly är på sitt första Sverigebesök. Han har en stor svensk läsekrets och hans böcker hamnar regelbundet högt uppe på bestsellerlistorna.

- Förr betraktades deckare som litteratur av lägre kvalitet. I dag är det kriminalromanerna som bäst skildrar samhällets utveckling och inte skyggar för att ta upp de riktigt svåra problemen.

Var kriminalreporter

Connelly var kriminalreporter på Los Angeles Times i 15 år innan han blev författare.

- Jag använder mig av journalistiska metoder när jag skriver mina böcker. Ofta är det någon verklig händelse som jag hört talas om som ligger till grund för berättelsen. Även om man kan tro det är de aldrig orealistiska - det finns sanna historier som är betydlig värre än dem jag skriver om.

Connelly har behållit sitt kontaktnät inom poliskåren från sin tid som reporter.

- Men nu har vi en annorlunda, mycket öppnare relation.

"O J sänkte etiken"

Några månader efter det att han sagt upp sig på sitt arbete inträffade O J Simpson-affären.

- Den innebar en vändpunkt. Då sprängdes alla journalistiska ramar för etik och moral och allt handlade om kamp och tävling - till vilket pris som helst. När jag tittade på tv-sändningarna om Simpsons flykt i sin vita bil över Amerika såg jag den kille som efterträtt mig. Han stod mitt i den hög med journalister som omringade bilen när den stannade. Och om du visste hur lycklig jag var över att inte behöva vara i hans kläder!

Connellys hjälte, den uppkäftige ensamvargen Hieronymus "Harry" Bosch, har ett förflutet som Vietnam-veteran och hans mor mördades när han var barn.

- Jag ville skapa en person som inte bara lyckas lösa de brott han håller på med utan också måste övervinna en rad personliga hinder. Han är en kombination av poliser jag träffat, detektiver från olika filmer och böcker som jag älskat som Philip Marlowe och Dirty Harry. Och lite av mig själv.

- När jag studerade på college blev jag fascinerad av den holländske 1400-talsmålaren Hieronymus Bosch. Han skapade surrealistiska tavlor med detaljerade bilder av mänskligt våld och förnedring. Det finns en känsla av en galen värld över många av hans verk, särskilt en som kallas Helvetet. Ett tryck av den hänger på väggen ovanför min dator och jag tyckte att det var ett perfekt namn på min huvudperson eftersom jag såg vissa likheter mellan dagens Los Angeles och Boschs målningar.

Barnen påverkar

Michael Connelly har nyligen flyttat från Los Angeles tillbaka till Florida, där han växte upp.

- Min hustru och jag har en sexårig dotter och vi ville att hon skulle få bo i närheten av sin enda kvarlevande släkting vilket är farmor. En av mina första böcker, "Poeten", handlade om en sadistisk seriemördare och pedofil. Den hade jag inte kunnat skriva i dag. När man får barn blir man mycket känsligare för allt som kan hända dem.

3 svar från Michael Connelly

Fakta: Michael Connelly

Michael Connellys boktips till...

Tony Soprano, maffiaboss.
George Tenet, chef för CIA.
Oprah Winfrey, tv-stjärna.

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln