Döden har alltid fascinerat mig

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2004-03-22

Deckar- drottningen P D James, 84, har inte några planer på att abdikera

P D James, 84, är en synnerligen levande legend.

Älskvärd, rolig och skarpsynt.

I drygt 40 år har hon varit Storbrittaniens deckardrottning och funderar ingalunda på att sluta skriva.

Aftonbladets Ingalill Mosander med P D James.Kvinnor har en helt annan erfarenhet av utsatthet och rädsla än män

P D James är på ett kort besök i Stockholm för att lansera sin senaste bok ”I mördarens rum”. I den låter hon sin vemodige hjälte kriminalintendent Adam Dalgliesh äntligen få uppleva kärleken, något som hennes läsare efterlyst i åratal.

– Nu måste jag utveckla hans relation med Emma, den universitetslektor från Cambridge som han förälskat sig i. Nästa bok kommer att präglas av deras intensiva, sexuella förhållande och passion för varandra.

Kanske har P D James till slut tagit sin mor på orden, hon som en gång frågade sin dotter varför hon inte kunde skriva en lycklig bok om lyckliga människor.

P D James säger att hon redan som barn visste att hon skulle bli författare.

– Döden har alltid fascinerat mig. När jag var liten hörde jag barnkammarramsan om Humpty Dumpty som föll från en mur och slog ihjäl sig. Det första jag frågade var: Trillade han eller blev han knuffad?

Maken på mentalsjukhus

Ändå väntade hon med att debutera som författare. Hon var 42 när hennes första bok kom ut och hon betecknar det som den största dagen i sitt liv.

– Jag blev tvungen att försörja mina två döttrar eftersom min man knäcktes psykiskt av sina erfarenheter som soldat under andra världskriget. Han tillbringade resten av sitt liv på mentalsjukhus.

– Psykisk sjukdom betraktas fortfarande som någonting skrämmande eller stötande. Jag kan inte beskriva hur det känns att ha en älskad anhörig som är mentalt sjuk. Man måste själv ha varit i situationen för att förstå.

P D James har ett starkt socialt engagemang. I många år arbetade hon som statstjänsteman inom sjukvårdsadministrationen och på inrikesdepartementets avdelning för polisiära och rättsmedicinska frågor. Hon har också varit engagerad i frågor som rör ungdomsbrottslighet och ungdomsdomstolar.

"Ung, fattig och hemlös"

– Vill man veta vad som händer i dagens samhälle ska man läsa deckare. Nutida romanförfattare verkar mera intresserade av sig själva, relationer och ingenting annat. I min senaste bok har jag försökt beskriva hur det är att vara ung, fattig, nästan hemlös och ha en baby - något som inte alls är ovanligt i England.

Hon tar också upp ett problem som existerar i hela västvärlden: gamla, sjuka människor som inte får tillräcklig vård och som myndigheterna med varm hand överlämnar till de anhöriga.

– Jag har valt att framföra mina åsikter i en form som drar till sig många läsare.

"Motivet intressantast"

P D James tillhör eliten av engelska, kvinnliga deckarförfattare.

– Kvinnor har en helt annan erfarenhet av utsatthet och rädsla än män. Därför kan vi skriva om det. Alla har känt skräcken när man går ensam på en gata sent en kväll och hör snabba steg bakom som kommer närmare. När jag skriver en sådan scen så ÄR jag den person som upplever det. Kvinnor är mer intresserade av människor än av vapen. Vi har ett utvecklat sinne för detaljer och en känsla för att skapa ordning ur kaos.

Dagens kriminallitteratur översvämmas av psykopatiska massmördare och perversa pedofiler, ingenting som nämnvärt fascinerar P D James.

– Det jag är intresserad av är motivet. Hur kan det komma sig att en intelligent, väl fungerande människa begår ett mord?

Det är en fråga hon ständigt vrider och vänder på och som får henne att arbeta vidare.

– Jag hoppas jag inser när jag ska sluta.

Men fortfarande mår hon utmärkt. Hon har aldrig rökt, älskat långa promenader och ett glas gott rödvin till middagen.

– Fast jag tror min höga ålder beror på generna. Alla i min pappas släkt har blivit väldigt gamla.

3 svar från lady James

Läs också

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln