Soutkari i egen liga

Uppdaterad 2015-06-26 | Publicerad 2015-05-21

Denna sida upp en vital nystart för poeten

Martti Soutkari, före detta medlem i Malmöligan. Foto: Lena Soutkari

En efter en tittar Malmö­ligans medlemmar fram i ljuset igen.

Senast var det Clemens Altgård som återkom till poesin efter närmare 20 års tystnad. Nu har turen kommit till Martti Soutkari, den på alla plan mest sparsmakade lyrikern av dem alla.

Denna sida upp heter den nya boken, den första på 23 år och poetens femte sedan debuten 1983. Omslaget pryds av en flyttkartong vilket möjligen indikerar att vi har med någon sorts vindsröjning att göra.

Dikterna ger i alla händelser intryck av att ha färdats länge. De är alla hårt knutna, tydligt avklarnade, men samtidigt av högst olika kynne.

Här samsas marsblått vemod och nymåne med vidlyftiga paradoxer och hårt resonerade nummer: ”Tro inte att verket är / ett resultat av arbete / Arbete är vad man betalar dig för / verket är vad du betalar för / med ditt liv.”

Också läsaren anmodas att bidra till transaktionen: ”Bekräfta mig ropar tanken / från varje trycksida / men bara du kan bekräfta / inte jag.”

I samma dikt finns en fjäril som nog har fladdrat in från Werner Aspenström, och för den som vill leta efter källorna i Soutkaris författarskap finns säkerligen mycket att hämta i det klangrika lyriska fyrtiotalet över huvud taget. Ibland blir det förstås rent skånskt:

”De stympade träden spretar hjälplöst / och leriga melodier dör.”

Martti Soutkari var redan från början en egen art bland de hemtrevligt gläfsande Malmöpoeterna som i högre grad sneglade åt Danmark och Michael ­Strunge. Hans dikter var kortare, böckerna tunnare och titlarna vassare.

Ta bara diktsamlingen Hc.03 från 1988 (Ellerströms), uppkallad efter lyrikhyllans signum på biblioteket och bland annat innehållande följande mikroklassiker:

”Det är kylskåp i luften / inte kallt kanske / men vitt / och tungt.”

Även om det inte blir någon scenisk återförening med Altgård, Lukas Moodyson, Håkan Sandell, Kristian Lundberg och de övriga i den forna Malmöligan så kan läsaren i alla fall sitta nöjd med en vital nystart för ett intressant och särpräglat författarskap.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln