Pocketklappar att ge bort

Uppdaterad 2011-12-20 | Publicerad 2011-12-18

25 FAVORITER Aftonbladets Cecilia Gustavsson presenterar sina bästa pockettips.

Grattis alla som har julklappar kvar att köpa – för vad kan vara bättre att ge bort än några väl valda pocketböcker?

Här ger Aftonbladets bokskribent Cecilia Gustavsson sina 25 favoriter från året som gått.

Till Pappor & bröder:

Bill Clegg

Porträtt av crackmissbrukaren som ung

En ung, lovande litterär agent i New York går periodvis ner sig på crack. Trots att hans nära vill rädda honom existerar bara drogen. En förklaring finns i barndomens tvångstankar.

Paul Auster

Osynlig

New York: 1967. Studenten Adam dras in i en rad dramatiska händelser genom ett mystiskt par. På austerskt sätt finns här också en historia i historien. En av hans bästa romaner på senare år.

Haruki Murakami

Vad jag pratar om när jag pratar om löpning 

Den japanske succéförfattaren väver samman sin dagliga springrunda med tankar om livet. Kan läsas även av soffpotatisen. ­Humor och fin formuleringsförmåga.

Till mammor & systrar:

Kathryn Stockett

Niceville

Originellt, upprörande och charmigt om svarta hemhjälper i 60-talets Södern i USA. Societetsflickan Skeeter börjar intervjua dem i hemlighet. Internationell succé som blev film.

Josefine Sundström

Vinteräpplen

Välskriven berättelse om fattigdom och våld ett par generationer tillbaka. Den unga Tova – med författarens mamma som förebild – träffar en fascinerande man. Men inget blir som hon trott.

Marie Ndiaye

Tre starka kvinnor

Litteratur när den är som bäst: Den ger insikt om totalt annorlunda människoöden. En afrikanska blir sexslav, en annan kvinna plågas av sin grymme far. Ändå finns hopp.

Till biografiälskaren:

Patti Smith

Just kids

Läs och dras in i 60- och 70-talets bohemiska New York. Främst handlar det om författarens ovanliga förhållande med fotografen Robert Mapplethorpe och vägen till konstnärsskap.

Karl Ove Knausgård

Min kamp 1

En av årets mest omdiskuterade böcker, både älskad och hatad. Textflödet är som ett rus med sina detaljer och funderingar. Den alkoholiserade pappans död är det centrala.

Yvonne Hirdman

Den röda grevinnan

Författarens mamma Charlotte hann vara grevinna, kommunist och bo i bland annat Moskva och Berlin. En fascinerande och lärorik berättelse om Mellankrigstidens Europa.

Till finsmakaren:

Nawal El Saadawi

Den stulna romanen

En rörande, upprorisk och sorglig berättelse om en familj i Kairo. Huvudperson är den priviligerade Magiida, som tycker att hennes liv är meningslöst, och en föräldralös flicka, som hon beundrar.

Beate Grimsrud

En dåre fri

Författaren Eli hör röster och åker ut och in på psyket. Hon håller sjukdomen hemlig för familjen. Grimsrud har sagt att den bygger på egna erfarenheter. Suggestiv och lysande välskriven.

Mario Vargas Llosa

Bockfesten

Nobelpristagaren har skrivit tre berättelser som kretsar kring mordet på diktatorn Trujillo, Dominikanska republiken. Fiktion och fakta blandas till en fängslande historia om makt, våld och politik.

Sigrid Combüchen

Spill. En damroman

Augustprisad berättelse om Hedda, ung på 1930-talet. Inte mycket blir som hon föreställt sig. Här finns en avancerad lek med identiteter, och författaren lyckas ta upp livets stora frågor.

Till novellälskaren:

Chimamanda Ngozi Adichie

Det där som nästan kväver dig

Tät stämning och psykologiskt djup. Det handlar om makt och kulturkrockar. Mest berör kvinnan, vars man låtit älskarinnan flytta in i huset i hemlandet.

David Eagleman

Summan

En rolig, tänkvärd och poetisk samling noveller om vad som kan tänkas hända när vi dör. Tvingas vi träffa alternativa versioner av oss själva? Eller får man kanske välja en ny existens?

Alice Munro

För mycket lycka

Novellernas mästarinna skriver framför allt om kvinnor, och ofta rör det hemska händelser som våld, mord och mental ohälsa. Hennes blick för människors innersta är outstanding.

Till snabbläsaren:

Mian Lodalen

Tiger

Jag älskar Lodalens roliga och drastiska språk, blandat med allvar. Connie växer upp i det präktiga Jönköping. Hon skildrar fint hennes sexuella uppvaknande och ångest över att känna sig fel.

John Ajvide Lindqvist

Lilla stjärna

Lindqvist är en mästare på både skräck och grå vardag. Två tjejer – en helt vanlig och en mycket ovanlig – finner varandra. Deras vänskap slutar med en spektakulär katastrof i ett känt tv-program.

Joyce Carol Oates

En fager mö

Kortroman om 16-åriga Katya, från trasiga familjeförhållanden, och den äldre förmögne Marcus. Först blir de vänner. Sakta förskjuts deras relation till något annat, mindre oskyldigt.

Till de som är spänningssugna:

Linwood Barclay

Alltför nära

En hel familj mördas på en lugn villagata. Grannarna blir inblandade och börjar undra: Var det oss de var ute efter? Drivet språk, trovärdiga karaktärer och oväntade vändningar.

Lars Kepler

Paganinikontraktet

Uppföljaren är klart vassare än den hajpade debuten ”Hypnotisören”. En kvinna hittas död på en fritidsbåt i Stockholms skärgård. I bakgrunden finns en historia med många förgreningar.

Jo Nesbø

Huvudjägarna

Fristående bok utan hjälten Harry Hole. En hisnande driven intrig om en rekryterare – headhunter – med ett olagligt extraknäck. Spännande och överraskande.

Favoriter:

Erlend Loe

Stilla dagar i Mixing Part

Hahaha! Den här absurda relationsskildringen är galet rolig. Den pretentiöse Bror Telemann är på semester med fru och barn. Resan urartar å det knasigaste. Obetalbar dialog.

Aino Trosell

Hjärtblad

En fantastisk läsupplevelse om dalkullan Hulda. Hon föds i yttersta fattigdom och gör en klassresa uppåt. Om längtan efter kärlek, ursprunglighet och att ge sig hän.

Therese Söderlind

Norrlands svårmod

Berättelsens nav är en familjekatastrof som hemlighålls. Detta är en släkthistoria och en utvecklingsroman om Anna, som vi får möta som både barn och ung kvinna.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln