Wallenstens bok är typiskt svensk

”Hälsogåtan” innehåller sans, måtta och sunt förnuft

Uppdaterad 2021-01-11 | Publicerad 2021-01-10

Biträdande statsepidemiologen Anders Wallensten har kommit ut med boken ”Hälsogåtan”.

Statsministern anklagas för hyckleri. Han har sagt åt allmogen att hålla sig hemma under pandemin. Men själv har han gått på systemet, hämtat en reparerad klocka och köpt en julklapp åt sin fru. 

Det chockerande är väl inte att statsministern säger en sak och gör en annan. Det chockerande är naiviteten. Statsministern hade inte behövt stå där med skammen. Hade han skickat en av sina eunucker att hämta ut den lagade klockan och köpa ett nattlinne åt Ulla så hade ingen höjt ett ögonbryn. Men Stefan Löfven envisas med att gå själv.  

Det är faktiskt något rörande med det hela. Man erinrar sig de flydda tider då Sveriges statsminister stod i telefonkatalogen medan hans ministrar väntade på bussen och reste i andra klass på tåget. Typiskt svenskt, tänker jag. Kan någon föreställa sig Emmanuel Macron stå på Elgiganten och fråga efter reservdelar till rakapparaten?


Men nu är det blodvittring i luften. Partiledare, generaldirektörer, ämbetsmän – ingen går säker. Så när biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten (känd från tv) kommer ut med en bok med titeln Hälsogåtan är det följdriktigt att han anklagas för att försöka utnyttja sin nyvunna position till att marknadsföra sin produkt.

Dock vore det orättvist att anklaga Wallensten för sensationslystnad.  Hälsogåtan innehåller inga magiska fröer och mirakelbär. Inga iskalla bad. Inga 23-milalopp över kalfjället i 25 graders kyla. I stället framhåller Wallensten att det är vettigt att röra på sig varje dag, att äta varierat med fokus på frukt och grönt samt att kramas, dansa och sjunga tillsammans. 


Det pedagogiska upplägget är enkelt: Varje kapitel – de är rubricerade rörelse, mat, relationer, tankar, omgivning och sömn – inleds med att Wallensten presenterar oss för en stressad  och överviktig soffpotatis som sover uselt och lever på processad snabbmat. Sedan går Wallensten igenom vad forskningen har att säga i ämnet. Nutidsmänniskan jämförs med en nära släkting som chimpansen och med vår förfader jägaren-samlaren.

Vi får också besöka de så kallade blå zonerna jorden runt där människor lever länge och håller sig friska. Varje kapitel avslutas med en uppsättning enkla råd för ett hälsosammare liv, typ att gå mer i trappor, äta mindre salt och fokusera på det positiva i livet.

Yoga och meditation är bra. Rå lök kan ersätta acaibär, ingefära och vetegräs. Man kan spara hjärnan genom att alltid gå i likadana kläder. Det är bättre att vara lyckligt gift och ta vara på sina nära vänner än att vara en ensam stressad karriärist.


Om jag låter sarkastisk är det inte riktigt meningen. Hälsogåtan är en anspråkslös  bok med få överraskningar, men med en hel del sans, måtta och sunt förnuft. Pålitlig och lite beskäftig. Typiskt svenskt, tänker jag.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln