Alldeles nödvändig läsning

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-17

Lilli Jahn sommaren 1939 i Schwarzwald. I augusti 1943 greps hon av Gestapo. Hon hamnade i Auschwitz ett halvår senare där hon dog efter tre månader.Foto ur boken

Efter det enorma läsarintresse som mötte Victor Klemperers dagböcker på nittiotalet har utgivning av böcker om exceptionella och tragiska, oftast judiska, livsöden under nazitiden bara ökat i Tyskland. En av de mest uppmärksammade finns nu på svenska, Mitt sargade hjärta - Lilli Jahns liv 1900-1944, utgiven av dottersonen Martin Doerry.

Lilli Jahn var läkare och uppvuxen i ett bildat och borgerligt judiskt hem i Köln, en utåtriktad, varm och generös människa som resolut bestämde sig för att till make välja en jämnårig kollega som däremot var depressiv, inbunden och inte jude. De fick fem barn och etab-lerade en gemensam praktik i en småstad norr om Kassel. Barnen uppfostrades evangeliskt. Efter Nürnberglagarna 1935 kunde Lilli visserligen inte utöva sitt yrke mer och utsattes för trakasserier av myndigheterna, men som gift med en arier och mor till blott halvjudiska barn var hon skyddad från arrestering och deportation. Familjen fick chansen att emigrera till England, men det stupade på maken som inte ville överge sin blomstrande praktik. I stället skaffade han en yngre kvinna som vikarie och hon blev hans älskarinna. De fick ett barn som förlöstes med Lillis hjälp i hennes eget hem, vilket ledde till att älskarinnan fick en reprimand av tyska läkarförbundet för att hon tagit hjälp av en jude. Lilli kunde inte protestera mot någonting eftersom äktenskapet var hennes livlina. Det hjälpte inte, mannen lät skilja sig från henne och därmed var hennes öde beseglat. I augusti 1943 greps hon av Gestapo och internerades i ett arbetsläger nära Kassel, varifrån hon transporterades vidare till Auschwitz ett halvår senare. I Auschwitz överlevde hon tre månader efter att tydligen för första gången på tio år ha fått utöva sitt yrke.

Före transporten till Auschwitz hade Lilli lyckats smuggla ut alla de brev som barnen, mellan tre och femton år gamla, nästan dagligen skrivit till henne i arbetslägret. Dessa kom fram först 1998, och även de flesta av Lillis brev har bevarats.

Breven är varsamt kommenterade, kompletterade med äldre brev och insatta i ett större sammanhang av sonen till den äldsta dottern, som då som fjortonårig fick ta hand om hushåll och yngre syskon. Mitt sargade hjärta är en rent hjärtskärande bok som man tar till sig med vånda och oavbrutet med en klump i halsen. Men det känns som en alldeles nödvändig läsning, djupt berörande.

Historia

Lennart Bromander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.