”Karl XII hade inte sex med kvinnor”

Publicerad:
Uppdaterad:

Ernst Brunner har grävt fram sanningen om hjältekungen

I 300 år har mumien vilat i sarkofagen i Riddarholmskyrkan.

Först nu vågar Ernst Brunner skaka liv i vår grymmaste kung.

- Karl XII själv hade älskat min bok, säger han.

riddarholmskyrkan I STOCKHOLM ”Vi ska vara glada att han inte lever. Karl XII var lika hänsynslös som Hitler, Stalin, Mao och Pol Pot”, säger Ernst Brunner och ställer sig lagom nära den mumifierade kungens sarkofag. Han har fått skriftligt tillstånd från dagens kung Carl XVI Gustaf för att få tillträde dit.
Foto: lotte fernvall
riddarholmskyrkan I STOCKHOLM ”Vi ska vara glada att han inte lever. Karl XII var lika hänsynslös som Hitler, Stalin, Mao och Pol Pot”, säger Ernst Brunner och ställer sig lagom nära den mumifierade kungens sarkofag. Han har fått skriftligt tillstånd från dagens kung Carl XVI Gustaf för att få tillträde dit.

Ernst Brunner stryker med handen över den svarta sarkofagen.

Karl XII har hedersplatsen i Riddarholmskyrkan, ett spjutkast från Stockholms slott. Här ligger alla svenska kungar fram till Bernadottarna på rad.

Skriftligt tillstånd

Få får komma ens mumifierade kungligheter så nära. Men den som skrivit 808 sidor Karl XII utgör ett undantag. Med skriftligt tillstånd från dagens kung Carl XVI Gustaf närmar sig Ernst Brunner sin romanfigur.

- Tar du tag i andra sidan så lyfter vi, säger Brunner halvt på skoj, men mest på allvar.

Ett ton stenlock låter sig inte lyftas. För hundra år sedan var mumietittande en turistnäring och nyfiken andedräkt från otaliga locklyft har gått hårt åt kungaresterna.

Brunner verkar uppriktigt glad att Karl XII är rejält begraven. Det är ingen vacker bild han tecknar av vår största och mest kända kung.

- Han var en hänsynslös massmördare. Helt i klass med Hitler, Stalin, Mao och Pol Pot, säger Brunner.

Ny bild av kungen

Med romanen "Carolus Rex" vill han revidera bilden av hjältekungen. Karl XII verkställde över 400 avrättningar och siffran saknar motstycke i hela Europa.

- Fyrahundratusen människoliv släcktes i Karl XII spår. Det är ett större människooffer procentuellt sett än antalet tyskar som föll offer för Hitler, säger han.

Om boken varit film skulle den troligen barnförbjudas. Sidorna är fyllda av blodiga avrättningar, brutala mord och bråd bajonettdöd, allt beskrivet ur en

envåldshärskares kalla ögon. Plågsamt realistiskt beskrivs hur man stoppar en kvinnas underliv fullt

av dynamit och tänder

på.

Kronologisk handling

Karl XII levde på krigande fot och slagfältet är berättelsens nav. Kronologiskt lotsas läsaren från Narva, via Poltava, genom Bender, över Stralsund och ända fram till slutstationen Fredriksten i Norge.

Ernst Brunners österrikiska pappa som stred i andra världskriget vid samma fronter som Karl XII:s armé lär känna igen varje ort.

Pappans historia är redan berättad i "Vallmobadet". Då slog Brunner personligt rekord i romanlängd med 391 sidor. Med Bellmanboken "Fukta din aska" putsade han sitt pers till 483. Nu drämmer han till med svenskt rekord: 808 sidor.

- Det finns ingen tjockare roman än Carolus Rex. Men svenskarna är historieintresserade och det finns ett sug i texten, ett ivrigt flåsande framåt. Jag tror att läsarna vill veta hur det går.

Längden oroar inte heller förlaget. "Carolus Rex" förväntas bli en storsäljare, trycks i 50 000 exemplar och levereras i fin gebortkassett med fälttågskarta.

Skådespelaren Björn Granat sliter just nu

tonsiller när han läser

in romanen på 25 cd-skivor.

Redo för sanningen

Frågan är snarare om svenskarna är redo för sanningen om hjältekungen efter 300 år.

- Vi kräver att andra ska göra upp med sin historia men är inte mogna själva. Kanske vill vi ändå nå en historisk nollpunkt.

Många läsare kommer först ruska på huvudet och sedan bli förtvivlade och inse att Brunner inte är ute i ogjort väder. Dessa fakta går inte att motbevisa, säger han.

Jobbat som historiker

För att hitta den sanna Karl har han grottat ned sig i Riksarkivet, Krigsarkivet och Kungliga biblioteket. Jobbat mer som historiker än författare. Bland annat kan han avslöja att det inte är otänkbart att kungen var bisexuell.

- Bevisligen hade han aldrig könsumgänge med en kvinna. Han är inte könlös, mer asexuell. Med män visade han samma slags intimitet som i sporten när man ligger i en stor hög och kramas.

Mastodontprojektet har tagit 3 år och bara förstärkt Brunners historieintresse. I kommande bok har han jobbat närmast som en arkeolog och vandrat genom gravstäder, nekropoler, för att spåra fynd från Medelhavsmuséet.

Överträffa sig själv

Han tar sig gärna an en ny historisk stjärna i framtiden.

Nationalarkitekterna Sergel och Tessin ligger bra till. Det svenska romanlängdrekordet kommer definitivt att ryka.

- Jag måste överträffa allt jag tidigare skrivit i kvalitet. Annars är det meningslöst.

Man skriver aldrig en mellanbok, det är något man upptäcker för sent att det blev, säger Ernst Brunner.

Fakta: Ernst Brunner

3 svar från Ernst Brunner

Ernst Brunners boktips till

Jessica Ritzén

Publicerad:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN