Ingalill Mosanders boktips

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-11-05

Populärmusik från Vittula

av Mikael Niemi

Pan hörböcker

Ca 300 kr

Ca 8,5 timmar

Uppläsare: Hasse Alatalo

En tornedalsk barndomsskildring som med största sannolikhet kommer att bli en klassiker – den är drastisk, förtrollande, förryckt och sanslöst rolig. Historien bakom är inte heller så tokig. En okänd författare från Pajala skriver en debutroman, får Augustpriset på 100 000 kr, boken går ut i jätteupplagor, översätts till sju språk och blir film. Nej, den historien skulle han aldrig ha kunnat hitta på, Mikael Niemi. Ingen skulle ha trott honom.

Låt det aldrig ta slut

av Åke Edwardson

Pan hörböcker

Ca 300 kr

Speltid: 10 timmar

Uppläsare: Samuel Fröler

En ung kvinna hittas våldtagen och mördad i en av Göteborgs parker. Under utredningen upptäcker polisen att många detaljer överensstämmer med ett fem år gammalt, ouppklarat mord. Kommissarie Erik Winter får upp ett spår som leder in i den respekterade övre medelklassen. Edwardson kan som få skapa en förtätad stämning om ond bråd död utan att våldet behöver kläs i ord. En utomordentlig kriminalroman – realistisk och uppslukande.

Stora döden

av Dick Harrison

Bonnier audio

Ca 330 kr

Speltid: 12 timmar

Uppläsare: Författaren

Stora döden, svarta döden, pesten eller digerdöden var den största enskilda katastrof som drabbat Europa. Den inträffade i mitten på 1300-talet och över hälften av befolkningen dog. Gårdar och byar lades öde, städer tillintetgjordes. De kristna betraktade epidemin som Guds straff och religiösa fanatiker drog från plats till plats och piskade sig själva. Om denna fasansfulla tid har Dick Harrison skrivit en lysande bok, som belönats med Augustpriset.

Älskade Poona

av Karin Fossum

Bonnier audio

Ca 325 kr

Speltid: 8 timmar

Uppläsare: Torsten Wahlund

Karin Fossum har snart fått alla priser en nordisk författare kan få. Nu är det dags igen. ”Älskade Poona” belönades nyligen med Norska förläggarföreningens Brage. Och jag kan bara instämma i alla lovord. Det är en lysande skildring av människorna i en liten by utanför Oslo, deras misstänksamhet mot utomstående och rädsla för att inte passa in. Men när ett kvinnolik hittas i deras närhet börjar fasaden rämna – mördaren måste vara en av dem.

I åtråns namn

av André Brink

Bonnier audio

Ca 330 kr

Speltid: 12 timmar

Uppläsare: Krister Henriksson

Även om kroppen förfaller är känslorna desamma. Det får den 65-årige Ruben Olivier i Kapstaden erfara. Han har fått sparken från sitt jobb som bibliotekarie för att han är vit. Hans söner annonserar efter en hyresgäst eftersom de inte vill att han ska bo ensam i ett stort hus. Och en kväll kommer Tessa Butler. Hon är 29, vacker och egensinnig. Hon flyttar in och Rubens tillvaro blir aldrig mer sig lik. En vemodig, skakande roman om kärlek i dagens Sydafrika.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.