Landskap för deckare

Publicerad 2015-11-26

Kent Iwemyr: "Så förbannat lätt är det inte” visas just nu på Västerås konstmuseum.

Kent Iwemyr hör inte till den svenska samtidskonstens stora namn, men har ändå rott hem en rad separatutställningar hos renommerade internationella gallerister. I Tyskland tycks han vara särskilt populär.

Den som betraktar de senaste årens produktion, som nu ställs ut på Västerås konstmuseum (till och med 17 januari), begriper snart varför. Här finns gott om dunkla landsbygdsvrår, kufar och död; kort sagt sådana stämningar som säljer svenska deckare utomlands.

Iwemyrs burleska bildberättelser är dock inte byggda av kalkylerade klichéer, utan av ömsint nyfikna iakttagelser från Bergslagssamhällets utmarker och innehåller allt från läderbögar på lastbilsflak till rigid religiositet.

Som utställningstiteln Målargeniet antyder använder Iwemyr humor och allvar inte bara för att försöka förstå sin omgivning, utan också sig själv. Kontrasten mellan kvällsljusets magiska skådespel och konstnärens vita duk och uppgivna armbågar gör Så förbannat lätt är det inte till en vibrerande bild av skapandets vedermödor.

Den som är lagd för referenser ser säkert en rent naivistisk efterföljare till Lim-Johan, men med sina medvetet borstiga penseldrag och mångsidiga iscensättningar är Iwemyr en målare helt i sin egen rätt – och mycket lätt att tycka om.

Konst

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.