Så påverkas konsten av högerpopulismen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-15

"Inspirerade av Rimbaud slår
redaktörerna ett slag för möjlig-
heten att ta makten över tiden"

Sedan starten finanskrisåret 2008 har e-flux. com/journal utvecklats till en av de internationellt viktigaste konstkritiska tidskrifterna. Liksom konsten i dag intervenerar i alla upptänkliga discipliner och områden, så sker också detsamma på det konstkritiska området. I takt med globaliseringen har analyserna av konstvärldens politiska ekonomi blivit allt vanligare.

Första e-fluxnumret för i år, redigerat av Paul Chan och Sven Lütticken, bär den talande titeln Idiot Wind: On the Rise of Right-Wing Populism in the US and Europe, and What It Means for Contemporary Art. Numret består helt enkelt av rapporter från den senaste ekonomiskpolitiska utvecklingen i Europa och USA, och hur populismen skiljer sig åt mellan länderna. Texter behandlar situationen i bland annat Danmark, Storbritannien och Nederländerna.

Fram växer en bild där mixen av högerpopulism och neoliberala lösningar försatt konsten och livet i en minst sagt märklig sits. Inspirerade av Rimbaud slår redaktörerna ett slag för möjligheten att ta makten över tiden. De skriver att i ekonomi som präglad av konstanta prestationskrav betraktas motstånd mot detta som en passivitet, när tiden i själva verket kanske kan användas till något annat.

Synd att det inte finns någon analys av Sverige, men förhoppningsvis tar sig många svenska läsare tid att läsa.

Konst

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.