Oklar utställning om de resande

Publicerad 2014-02-18

500-åriga rötter i Sverige blir konst på Kulturhuset i Stockholm

Lorens Brolin, spelman, sent 1800-tal.

I Kalle Brolins utställning på Kulturhuset ingår en film, där konstnären spelar upp sina egna versioner av folkmusikern Lorens Brolins kompositioner för dennes sentida släktingar. En man lyssnar koncentrerat, men skrattar plötsligt till och börjar luftspela på ett osynligt instrument. Han har känt igen låten. Scenen påminner om hur resandekulturen alltid har bevarats i musiken och det muntliga berättandet. Att utställningens andra del består av filmade intervjuer känns logiskt utifrån ämnet.

Den genomgående frågan handlar om hur resandefolket själva avgränsar sin kultur, och Brolins ingång har varit hans egen eventuella familjebakgrund som resande. I en av intervjufilmerna debatterar två aktivister hur man vet att någon tillhör gruppen. En resande känner alltid igen en annan resande, menar kvinnan, och håller fast vid att bara den som är född av blodet kan räknas som resande. Detta är motsägelsefullt, menar mannen, tänk på alla barn som har tvångsadopterats och aldrig fått kännedom om sin bakgrund.

Brolin driver bland annat Sunshine Socialist Cinema, en soldriven utomhusbiograf, och har skrivit om resandefolket i Fria Tidningen. Det politiska intresset är påtagligt, men det konstnärliga är mer oklart. Vad betyder materialet för honom personligen? Syftet är inte att avkräva en intention, men att förstå de konstnärliga val som har format utställningen. Konst är inte journalistik, trots allt. Den har ingen uppdragsgivare.

I en annan film visar en man upp sin samling av föremål med resandeanknytning. Bristen på dokument handlar också om vad som värderas, och här har skett en förändring bland resande och i omvärldens attityder. Mannens familj flyttade till Sverige på 60-talet, och mötte ett förtryck som de tidigare inte hade upplevt. Det är först på senare år som han åter har blivit öppen med sin bakgrund. Är resandekulturen på väg att bli betraktad som del av den svenska? Resande har funnits i landet i 500 år, enligt uppgifter i ­offentliga dokument.

Konst

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.