Sex i telefon med Strindberg

Publicerad 2012-09-10

”Fröken Julie – the Musical” får generade familjer att lämna salongen

En familj med dotter i mellanstadieåldern tackar diskret för sig och lämnar salongen när Jean och Julie provar lite hest telefonssex i varsin mikrofon vinglande på varsin balansplatta. Då missar de precis den stora scenen med den itusågade damen.

Fröken Julie – the Musical som just nu gästspelar på Dramatens lilla scen är inte något för musikalintresserade elvaåringar som samtidigt kan få sin första upplevelse av Strindberg, det kan sägas direkt.

Och ett förtydligande: Telefonerandet mellan performanceartisten Charlotte Engelkes Julie och skådespelaren – som aldrig gått teaterhögskolan – Andreas Rothlin Svenssons Jean är snarare en sån där het linje där hanen ringer upp och honan ska prata eggande och proffsigt i hans öra och hans ska tycka det är rasande köttigt. Men de här två gör allting fel, bryter överenskommelsen, och hon har mens och han har det lite körigt med potensen men till slut får dom till ett vardagligt okej Svenssonsamlag där i luren. Och det kändes väl rätt fint med lite närhet.

Julie the Musical driver nämligen tesen att de två älskar varandra på riktigt. Då blir det ju lätt såhär, man sablar stillsamt upp en zucchini, går runt naken och ställer svårtydda krav på uppmärksamhet och slickar bort fnas som fastnat i den andres öga.

Högironisk avspänt och samspelt jazzdansar de också med temat i fröken Julie: statusen. Engelkes är så lång, Rothlin Svensson så kort, och båda drullar så lätt ur sin vackert skolade 30-tals artikulation, och ingen av dem är någonsin lika fin som Jan Malmsjö.

Teater

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.