Kronprinsessan Victoria om klimatångest – och stolthet

Av: 

Johanna Frändén

Klimat & miljö

PARIS. Kronprinsessan Victoria är i Paris för att göra sitt för en bättre planet.

I en intervju med Aftonbladet berättar hon om sitt engagemang i klimatfrågan, vad Greta Thunberg betyder för Sverige och huruvida man verkligen kan leva klimatsmart som kronprinsessa.

– Det är en fråga som jag tänker mycket på och den är inte helt lätt, säger Victoria till Aftonbladet.

Det är en grå och regntung dag på Place de Vendôme i centrala Paris när kronprinsessan Victoria och Sveriges ambassadör i Frankrike Håkan Åkesson anländer till det fransksvenska mötet om hur fossila bränslen kan fasas ut ur ekonomin.

Kronprinsessan är på tredagarsbesök i den franska huvudstaden, där hon bland annat talat vid Svenska Institutets femtioårsjubileum på söndagen och besöker det svenska studenthemmet i södra Paris på tisdagen. Men i dag är det klimatförändringarna som står på schemat och mer precist den gröna omställning som den globala industrin och ekonomin står mitt i.

Svenskt försprång

Frankrikes finansminister Bruno Le Marie hyllar i sitt tal samarbetet mellan Frankrike och Sverige som två föregångsländer inom den gröna omställningen.

När Aftonbladet pratar med Victoria efter mötet håller hon med om att det märks att Sverige ses som ett gott exempel.

– Det märks absolut att Sverige har en position här och att vi har ett försprång. De svenska företag som är representerade här har gjort både en stor omställning och ansträngning i sin verksamhet och skapat mycket bra teknik. Det finns många goda exempel på att man kan göra business av det här. Som svensk är det med stolthet jag är här.

Vad kan man som kunglig göra i frågan hur kan man påverka i den mån man nu får påverka?

– Alla vi som konsumenter och privatpersoner kan göra väldigt mycket. Men det är också ganska svårt att hitta rätt och göra de rätta valen. Man kan försöka vara påläst, men jag skulle önska att det var enklare att göra de rätta valen, absolut. Jag är glad att svenska företag tar ett så stort ansvar, man märker internationellt att de har gjort ett väldigt bra grundarbete, säger Victoria.

Att inkludera barnen

Under eftermiddagens panelsamtal flyger ord som hållbarhet, grön innovation och nettoutsläpp genom luften.

På hemmaplan publicerade hovet för ett par år sedan en video som snabbt blev viral, filmad av kronprinsessan Victoria, där prins Oscar tvärnitar på sin tvåhjuling under en familjepromenad för att han har hittat ”plast i naturen!”.

Oscar och storasyster Estelle tillhör en generation som från unga år lärt sig om miljöförstöring, men hur ska man egentligen låta barn närma sig ett så allvarligt ämne som klimatförändringar utan att de blir alldeles uppgivna?

– Jag tror att samtalet är väldigt viktigt. Barn är väldigt kloka och de hör saker på tv och radio och det pratas i förskolan och skolan. Och jag är väldigt engagerad, så de hör väldigt mycket om de här frågorna; hur vår natur och djur och hav mår. Hur luften är och miljöförstöringar.

– Jag tror att det är viktigt att prata om det och bena ut saker och ting och att ge hopp också. Att förklara att det här är vad alla världens länder arbetar med, vad våra företag arbetar med och hur man som individ kan göra kloka och mindre kloka val. Jag tror på samtalet och på att inkludera barnen. Till exempel det här att plocka skräp. Det är också ett sätt att göra något konkret och det tror jag vi alla mår bra av. Det är en väldigt liten sak i sammanhanget, men det känns ändå bra att göra något.

Kronprinsessan Victoria tillsammans med barnen Oscar och Estelle och mannen Daniel.

Kunglig klimatångest

Efter COP26-mötet i Glasgow tidigare i höst slogs det fast att jorden är på väg mot 2,4 graders uppvärmning i slutet av seklet om alla deltagarländers löften uppfylls. Det är betydligt högre än de 1,5 grader som FN:s klimatpanel IPCC har som lägsta målbild, för att planeten inte ska drabbas av naturkatastrofer av en magnitud som inte går att överblicka.

Klimatångest har, med fog, blivit en ny global diagnos och den återfinns också i kungafamiljen, enligt kronprinsessan Victoria.

– Jag är absolut oroad över hur situationen ser ut och hur vår natur mår dåligt. Men jag måste också säga att detta att se och få lära sig om vad som de facto görs på området också känns bra. Men det är en väldigt allvarlig situation.

– Vi kan göra mycket idag, men tiden försvinner och vi måste vara snabbare i vår gröna omställning. Och då är det viktigt att träffas och lära av varandra för tiden är knapp, absolut.

Hyllar Greta

Kronprinsessan Victoria utsågs 2016 till en av FN:s sexton internationella ambassadörer för de globala klimatmålen. Sedan dess har hon, precis som en annan berömd svenska, profilerat sig i ämnet, om än på ett lite annat sätt än Greta Thunberg.

Victoria hyllar sin unga landsmaninna som hon menar behövs.

– Hon är jätteviktig och hennes verksamhet är viktig. Det är många aktörer som är viktiga i att driva frågan och det är viktigt att det görs på många olika fronter, verkligen. Hon når ut och hon når fram med sitt budskap. Jag tror att det här är något som vi alla måste kommunicera på vårt eget sätt och på bred front och det arbete hon gör är absolut viktig.

Går det att vara en klimatsmart kronprinsessa?

Kunglig glans vs. klimatansvar

Det kungliga engagemanget i klimatfrågan går inte att ta miste på, men hur lever man som man lär som prinsessa med all den lyx, överflöd och inte minst flygresor som de flesta kopplar till ämbetet?

Går det att vara en klimatsmart kronprinsessa?

– Det är en fråga som jag tänker mycket på och den är inte helt lätt eftersom det också ingår i rollen att till exempel resa hit till Paris. Det finns många sidor av det. Men jag tror också att det är viktigt att vara här och belysa frågan och visa på de fina svenska exempel som vi har där man tar ett väldigt stort ansvar också i frågan.

Klimatfrågan har en tendens att bli mer och mer politisk, vi ser rörelser åt andra hållet som förnekar klimatförändringar till exempel. Hur opererar man som kunglig för att vara på rätt sida om politiken?

– Det ser jag också och jag vill säga att tyvärr är det så. För det här är något vi gör för att alla ska ha det bra och för att vi ska ha en bra värld att leva i i framtiden i samspel med natur och djur. För att vi ska få ett liv som vi vill ha, där luften ska gå att andas och där det finns tillräckligt med mat för alla. Jag önskar att man kunde se bortom det.

Ett konkret tips till alla som oroas av frågan, vad är det bästa man kan göra som individ?

– Vi ska lyfta de goda exemplen, det är det jag håller fast i. Vi ser på de nya tekniker som finns att vi kan mycket i dag, vi vet mycket i dag. Det är det som ger mig hopp.

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Aftonbladets reporter Johanna Frändén mötte kronprinsessan Victoria i Paris.
Publisert:

LÄS VIDARE

Firar ett halvt sekel på tronen: ”Är fantastiskt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö

Kronprinsessan Victoria

Paris

Greta Thunberg

Miljöförstöring

Klimatförändringar

COP26

MER OM KUNGLIGT

Victoria blev kärleks–bombad av Mette-Marit

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Inspireras av Victorias julstil – bästa tipsen

Här fastnar Victoria med klacken på röda mattan

”Vi måste rädda jorden tillsammans”

Kronprinsessan vill inte porträtteras i tv-serie: ”Väldigt märkligt”

Kronprinsessan fyller 50: ”Livet har bjudit på stora förändringar”

Kronprinsessan köper kläder på E-bay

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Kunglig inspiration: Victorias jobbgarderob

Victorias resa ställs in på grund av coronaläget

Experten om bilden på Victoria: ”En drottning”

Prinsessan Ingrid Alexandra om livet bakom slottsväggarna

Firar ett halvt sekel på tronen: ”Är fantastiskt”

Drottningens personliga tal vid mötet på slottet

Estelle på sin första officiella galamiddag

Detaljerna om kungahusets apanage – får 149 miljoner

Fritt fram för kungliga samkönade äktenskap

Prins William delade ut sitt första miljöpris

Drottningens halsband säljs på auktion

Drottning Margrethe firade med fartfyllt åk

Misshandel och övergrepp - skandaler på elitskolorna

Kungligheterna pekas ut som skattefuskare

Furstinnan drabbad av kungliga förbannelsen

Megaparty för drottning Elizabeth i helgen

Så firades nobelpristagarna ikväll