Rasismen mot romer allt värre

Europa borde fira romernas nationaldag idag med att bekämpa diskrimineringen

Strukturell rasism Romer diskrimineras i Europa. Här en bosättning i staden Butmir, Sarajevo.

I dag firas romernas nationaldag. Det blir även en påminnelse om hur svår situationen är för många romer i Europa i dag.

I Ungern är det öppet antiromska och antisemitiska partiet Jobbik tredje största parti. Medborgargarden trakasserar folk i områden med många romer och arbetslösheten är skyhög. Flera romer har mördats och rasistiskt våld är vanligt förekommande.

Murar och getton

Attityden mot romer i Östeuropa och på Balkan har länge varit djupt problematisk. 2009 byggdes en mur mot ett romskt bostadsområde i den byn Ostrovany i Slovakien. Tio år tidigare beslutade myndigheterna i den Tjeckiska byn Usti nad Labem att bygga en två meter hög och 150 meter lång mur kring ett romskt bostadsområde. Tanken var att grindarna skulle vara stängda på natten.

I ett Europa som upplevt Berlinmuren och nazisternas getton kan man undra hur någon kunnat komma på dessa idéer men de lokala myndigheterna var till att börja med helt oförstående för kritiken.

– Jag är ingen rasist, sa Ostrovanys borgmästare Cyril Revák som lagt motsvarande 135000 kronor på att bygga muren.

Inte bara Östeuropa

Men man behöver inte åka till Östeuropa eller Balkan för att uppleva rasismen mot romer. I oktober prövade Sveriges radio om det gick att hyra bil i traditionella romska kläder. På 22 av 64 uthyrningsställen blev de nekade.

Det är heller inte länge sedan Tobias Billström försvarade att Sverige tvärtemot lagen utvisade romer som tiggde.

– Den fria rörligheten har inte skapats för att människor ska kunna resa över gränserna för att tigga, sa Tobias Billström då. Han har också velat häva EU:s visumfrihet mot Serbien och Montenegro eftersom för många romer flyr därifrån.

I flera andra västeuropeiska länder förs liknande diskussioner. Ett av de värre exemplen var Frankrikes förre president Sarkozy som för att förbättra sina opinionssiffror, och i strid med Europeisk lag, handgripligen ville riva romernas hem och kasta ut dem ur landet.

Rasismen inte ny

Den strukturella rasismen mot romerna är inte ny. Ändå har varken EU eller Europas länder klarat att vända utvecklingen.

Det kanske bäste sättet att fira romernas nationaldag vore om Europas politiker börjar ta dessa frågor på allvar.

Följ ämnen i artikeln