Personalen skrattar åt psyksjuk kvinna

Gabriel Wikström.

23 JULI 2015. Psykiatrin

En psykiskt sjuk kvinna gråter i sin rullstol.

Bredvid står personal och skrattar. De säger att de också hade velat ta livet av sig om de varit som hon. De säger att de kanske ska hjälpa henne på traven.

Två sjuksköterskestudenter rapporterar händelsen som en avvikelse inom vuxenpsykiatrin. En kränkning bland många andra, visar Sydsvenskans skakande rapportering från psykiatrin i Malmö.

Hittills i år har elva patienter tagit sitt liv inom psykiatrin i just Malmö, det har skett på avdelningar, under permission eller i samband med utskrivning. Sedan januari 2013 har 41 personer begått självmord.

– Att vara här ger varken ljus eller hopp, konstaterar patienten Angel el-Kazemi.

Hon är 28 år och har varit inskriven på den psykiatriska kliniken i fyra månader. Hon flyttas runt mellan olika avdelningar för platsbristen är stor. Hon säger att personalen skriker och gapar. I bland fryser de ut henne och säger att maten är slut när hon ska äta middag.

– Man märker att personalen inte trivs och att en del hatar sina jobb.

Psykvård som förr

Patienter och anhöriga hör av sig till Sydsvenskan och vittnar om en psykvård som liknar den från förr. Den vi inte ville ha. När de gamla sinnessjukhusen försvann var det ju meningen att de skulle ersättas av en medmänsklig öppenvård.

Så blev det inte.

I stället trängs patienterna på de sjukhus som finns kvar och allt som rapporteras är brist. Brist på planering och personal, brist på pengar och sängar.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, menar att psykiatrin i Malmö inte dragit lärdom av självmorden. Regionen har inte tillräcklig egenkontroll. Bristerna är så omfattande att fler vårdskador och kanske även dödsfall befaras. IVO aviserar fler inspektioner, men givetvis behövs det mer än kontroller.

Psykiatrin har blivit sjukvårdens svarta får och då handlar det inte bara om Malmö.

Trots att den psykiska ohälsan ökar är det ingen som applåderar den politiker som vill satsa på psykvården. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström pratar mest om det förebyggande arbetet och det är bra för en sådan satsning avlastar slutenvården.

Anständighetens gräns passerad

Men även den psykiatriska sjukhusvården behöver en nysatsning. Anseendet måste höjas så att läkare och sjuksköterskor vill vidareutbilda sig inom psykiatri. Vårdavdelningarna måste bli fler så att patienterna får plats och slipper sitta i en stol 24 timmar i väntan på en säng.

Ja, den berättelsen är också från Malmö där psykiskt sjuka skickas till härbärgen. Där en ung man skickas hem för att sedan ta sitt liv. Där vården av psykiskt sjuka verkar ha passerat anständighetens gräns.