Tro inte att svensk homofobi är död

Här blottas vårt hyckleri

Bland egyptiska stentavlor, fragment av grekiska dikter och marockanska mattor finns en utställning som handlar om människor som kämpat för att leva fritt och älska vem de vill.

– De allra flesta som är representerade här har behövt fly, säger Bianca Leidi, museiproducent på Medelhavsmuseet. Hon är en av de som tagit utställningen ”Habibi”, som betyder min älskling på arabiska, till Sverige.

Den visar konstnärernas lycka i att leva och älska fritt, men också de som Sverige utvisat.

Asylpolitik

Mitt i utställningen står Aïsha Snoussis ”Monument över de drunknade”, en pyramid med flaskpost från en fiktiv kultur i Medelhavet, bara bestående av queera kvinnor. I varje flaska har Aïsha föreställt sig ett liv. En kvinna som levde, älskade och sedan drunknade i Medelhavet.

Det är svårt att inte tänka på alla som drunknat på väg till Europa. Mellan 2014 och 2022 drunknade fler än fyrtiosex tusen människor i medelhavet, eller ungefär lika många som bor i Östersund.

Enligt en rättsanalys av RFSL utvisar Sverige hbtqi-flyktingar på olagliga grunder. Exempelvis för att de inte beter sig som Migrationsverket tycker att homosexuella ska bete sig. Att säga att ett avslag är ett avslag hänger på att bedömningen är rättssäker, men det är de inte idag.

Installationen ”Monument över de drunknade” av Aïsha Snoussi

Fest och politik

I februari invigdes ”Habibi” och besökare köade över flera kvarter. De runt tusen människorna fyllde Medelhavsmuseet till bristningsgränsen.

Den svenska dragtrion ”Al Jizz Queera” satte igång invigningen. En grupp som består av queera artister med ursprung från Irak, Iran och Bangladesh.

– Det dansades i hela museet, alla skrattade och det var så många starka tal, berättar Bianca Leidi, museiproducent.

I bakgrunden är en grupp hbtqi-flyktingar på besök. De sjunger och dansar till en fransk tunisisk transkvinnas hiphoplåt, som spelas i utställningen.

När liv och politik möts i ”Habibi” blir det en fest och kampanda som vi sällan ser i Sverige.

Hyckleri

Svenska regeringen fick i mars kritik från Institutet för mänskliga rättigheter för att vi inte lever upp till mänskliga rättigheter tillräckligt väl. Sverige har blivit för bekväm med sin självbild som en humanitär stormakt.

På invigningen i februari sade Rasha Shaaban, projektledare för ”Habibi”, att vi ska glada för att vi får leva så fritt i Sverige. Hon känner till de yttersta konsekvenserna av rasism, homofobi och transfobi. Men hon sade också att vi inte får ta våra rättigheterna för givna

Jag önskar Sveriges politiker hör det.

Följ ämnen i artikeln