Styr kärnkraftsbussen till krigets Zaporizjzja

De konservativa har mycket kvar att lära

Kampanjbuss på väg mot Forsmark.

Det har varit underhållande att följa bråket om vad det konservativa blockets minibussresa till Forsmark ska kallas.

En gemensam turné säger Sverigedemokraterna med eftertryck.

Ett studiebesök, hävdar Liberalernas Johan Pehrson efter kritikstormen från partimedlemmarna.

Det som skulle bli en demonstration av enighet förvandlades på några timmar till en uppvisning av motsatsen.

Det är klart att det var tänkt att bli en kampanj. Det måste Liberalerna ha förstått. Studiebesök kräver inte egna slogans, bussar med logotyper eller stopp för möten med allmänheten på vägen.

Ingen tokig idé

Men Liberalernas idé är faktiskt inte så tokig. Kanske är det verkligen en turné med riktiga studiebesök landets troende kärnkraftspartier borde ge sig ut på just nu. Men om de vill lära sig något nytt kan knappast Uppland vara målet.

Låt oss föreslå en alternativ resrutt, även om den kanske betyder att minibussen får lämnas hemma.

Liberaler, kristdemokrater, moderater och sverigedemokrater skulle kunna börja med att åka till södra Finland och kraftverket Olkiluota 3.

Reaktorn som kommer att bli Nordens största skulle ha varit färdig 2009, men kunde anslutas till stamnätet först i december förra året. Enligt planerna skulle reaktorn ha kostat 33 miljarder kronor. Nu pekar kalkylerna mot närmare 90 miljarder kronor. Världens dyraste byggnad, menar somliga.

Levererar inte

Dessutom producerar kärnkraftverket fortfarande inte som det ska. Problem under inkörningen gör att finska konsumenter får vänta på elen från Olkiluota.

När den konservativa studiegruppen ändå är i Finland kan de också åka norrut, till Pyhäjoki. Här har man förberett för ytterligare en reaktor. Planerna är dock stoppade. En stor del av kraftverket skulle kontrolleras av det ryska atombolaget Rosatom som också skulle leverera själva reaktorn.

Rosatom kontrolleras av staten och står för leveranserna till de ryska kärnvapentrupperna. Just nu är det kanske inte rätt partner om man vill bygga ett kärnkraftverk.

Fortsätta till Frankrike

Skulle ressällskapet inte vara nöjda skulle de kunna fortsätta till Tricastin i södra Frankrike. Där har sjunkande vattenstånd och stigande temperaturer i floden Rhône tvingat kärnkraftverket att begränsa produktionen trots elbrist och skenande priser. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med kallt vatten för att kyla reaktorn.

Den riktiga höjdpunkten på L, Kd, M och Sd:s studieresa skulle förstås vara kärnkraftverket Zaporizjzja i södra Ukraina. Anläggningen är Europas största för elproduktion. Det blir dock svårt för minibussen med politikerna att komma fram. Zaporizjzja ligger nu mitt på frontlinjen i kriget mellan Ryssland och Ukraina.

De båda länderna beskyller varandra för att beskjuta anläggningen. FN:s atomorgan, IAEA, varnar för konsekvenserna och försöker förhandla om fri lejd för inspektörer. Ett utsläpp skulle kunna få lika stora konsekvenser som haveriet i Tjernobyl.

I vägen för ett krig

I kväll pratar FN:s säkerhetsråd om Zaporizjzja. Ingen tror egentligen att samtalen ska leda till något.

Ingen kan väl tänka sig att ett svenskt kärnkraftverk ska hamna mitt i vägen för ett krig. Men eftersom vi talar om en verksamhet som drar med sig risker i tusentals år finns förstås alltid risken.

Vi förstår att det inte är den sortens resa som energipolitikerna från Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna har tänkt sig. Speciellt inte i en valrörelse där man vill att kärnkraften ska fungera som ett trumfkort.

Men turen skulle nog kunna göra både politiker och andra lite klokare.

Följ ämnen i artikeln