När din granne bidrar till fusket?...

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är i vardagen som förtroendet för systemet urholkas

4 september 2007. Fusk och fel i socialförsäkringssystemen gör att samhället förlorar förmåga att ta omhand dem som verkligen behöver hjälp. Det är en sanning som följt bygget av den svenska välfärden sedan Gustav Möller talade om stöld från de fattiga.

När Försäkringskassan i en rapport bedömer att över 3 miljarder årligen betalas ut felaktigt avslöjar det ett stort samhällsproblem. I synnerhet som myndigheten bedömer att medvetet fusk och brottslighet ligger bakom felaktiga utbetalningar på omkring en miljard, även om siffran ska ställas i relation till de över 400 miljarder Försäkringskassan årligen betalar ut.

Det kan finnas anledning att sätta frågetecken för beräkningarna. Osäkerheten är betydande. Fusk och till exempel svartjobb är av naturliga skäl svårt att beräkna. Dessutom konstaterar Försäkringskassan att andelen anmälningar som resulterat i åtal eller strafförelägganden faktiskt minskat med den senaste tidens hårdare kontroller. Antalet väckta åtal och utfärdade strafförelägganden det första halvåret i år blev 137 stycken. En siffra som trots allt är fullt möjlig att greppa.

Knappt ett brott om dagen svarar kanske inte mot socialförsäkringsminister Husmark Pehrssons beskrivning av läget som ”oacceptabelt”. De gemensamma svenska trygghetssystemen är i själva verket enastående effektiva. Ändå är det knappast statistiken eller de stora talen som utgör hotet mot socialförsäkringarnas legitimitet. Det är snarare i vardagen – i varje fall där grannar och arbetskamrater känner till att reglerna tänjs eller överskrids – som förtroendet för systemet urholkas.

Därför behövs kontrollen, även om metoderna för att garantera rättssäkerheten alldeles säkert behöver utvecklas. Det ska helt enkelt inte löna sig att fuska. Dessutom måste rutinerna förenklas så att möjligheterna till misstag och missförstånd minskar. Försäkringskassan har föreslagit att systemet för den kanske mest omdiskuterade ersättningen, vård av sjukt barn, ska göras om. Ersättningen skulle kopplas samman med arbetsgivarens löneuppgifter. Det blir enklare för den försäkrade, och det skulle bli färre fel.

Socialförsäkringsministern har dock avvisat förslaget. För krångligt för arbetsgivarna, tycks vara hennes invändning. Krånglet för, och ifrågasättandet av, de försäkrade tycks bekymra ministern mindre.

Försäkringskassans rapport kommer utan tvekan att användas som argument för att ifrågasätta de gemensamma trygghetssystemen. Mycket riktigt signalerar också statsminister Reinfeldt hårdare tag mot sjukskrivna och förtidspensionärer i den kommande budgeten.

Rapporten kan dock lika gärna läsas som en uppmaning att försvara ett fungerande och effektivt system.

IP

Följ ämnen i artikeln