Blir du av med jobbet hjälper inte lägre ränta

Inflationen kan snart vara Svantessons minsta problem

Finansminister Elisabeth Svantesson behöver ett nytt manus. Att skylla politisk passivitet på inflationen kommer inte att fungerar nästa år.

Räntorna på bolån med bunden ränta sjunker. Banker och kreditinstitut har justerat ner priset på att låna pengar.

Goda nyheter för pressade hushåll som kämpar med kostnaderna för sina bostadslån? Ja kanske, men också en signal om att riktigt bistra tider kan vänta.

Förklaringen till de sjunkande räntorna på bundna bolån är inte att bankerna tänker sänka sina marginaler. Istället beror de fallande räntorna på att det blivit billigare för bankerna att ta lån.

Räknar med sänkning

Marknaden, alltså de som har pengar att placera, räknar med att riksbankerna sänker sina räntor rejält redan nästa år. Man tror alltså inte på de prognoser som till exempel den svenska riksbanken själv presenterar.

ECB, den europeiska centralbanken, väntas gå först och sänka en och en halv procent. Bland annat Sveriges Riksbank förväntas traska partull.

Det gör det lockande att försöka hitta låntagare redan nu, och då sjunker priset.

– Det går så fort, sa Amanda Sundström på banken SEB häromdagen till TT.

Inte bara goda nyheter

Det kan som sagt låta som goda nyheter. Problemet är bara att det ”marknaden” räknar med är en rejäl ekonomisk nedgång. En riktig lågkonjunktur där hushåll inte har pengar att handla för och där människor blir av med jobbet.

Det är den som skulle få centralbankerna att sänka sina räntor.

Vi blir av med inflationen, men till ett förfärande pris. Den mjuklandning som riksbankschef Erik Thedéen och hans företrädare Stefan Ingves pratat om kan i stället bli en riktig krasch.

Lätt att vara efterklok

Det är lätt att vara efterklok, men idag kan man konstatera att de extremt låga räntorna antagligen borde ha höjts tidigare. Och att de räntehöjningar vi sedan sett varit alltför stora. Det riskerar att bli ett episkt misslyckande för riksbankerna, inte bara i Sverige.

Det är svårt att inte ställa frågan om hela idén med oberoende centralbanker måste omprövas.

För dagen har vi dock den ordning vi har. Blir det kris i ekonomin kommer Thedéen och hans kollegor att sänka räntan. Det är som sagt vad marknaden räknar med.

Frågan är bara hur långt det räcker. Finansminister Elisabeth Svantesson gör nog klokt i att redan nu fundera på hur hon ska hantera en kommande ekonomisk kris. Den första åtgärden kan vara att byta ut manuset.

Att skylla politisk passivitet på att inflationen måste bekämpas gick kanske i höstas. Men det kommer inte att fungerar om ett år.

Följ ämnen i artikeln