Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Solklart nej till privatiseringar

Helsingborg visar vägen

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Helsingborgs folkomröstning om det kommunala energibolaget Öresundskraft resulterade i ett överlägset nej mot majoritetsstyrets privatiseringsförslag.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helsingborgs folkomröstning om det kommunala energibolaget Öresundskraft resulterade i ett överlägset nej mot majoritetsstyrets privatiseringsförslag.

LEDARE

I dagarna hördes det högsta nejet i modern tid mot ytterligare privatiseringar av gemensamma tillgångar. Resultatet av Helsingborgs folkomröstning angående utförsäljningen av det kommunala energibolaget Öresundskraft gav det preliminära resultatet 96 procent mot privatiseringen.

Exceptionellt valdeltagande

Halva Helsingborg röstade, trots att ja-sidan som styr kommunen aktivt valt att lägga folkomröstningen på en dag så få som möjligt skulle rösta. Trots att alliansstyret, minus Centerpartiet, aktivt sagt att de inte kommer låta sig styras av resultatet. Trots att ja-styret själva bojkottade omröstningen och uppmanade andra att göra likadant. 50 procent hade varit ett högt valdeltagande i vilken lokal folkomröstning som helst, men utifrån förutsättningarna i Helsingborg är det exceptionellt.

Nu har styret till slut tvingats backa. Öresundskraft förblir i gemensam ägo.

Politiker måste lyssna

Liberalen Maria W Nordström kommenterade resultatet med att det blev ett "tydligt nej tack till ett tillskott i välfärden", vilket ja-sidan motiverat utförsäljningen med. Snacka om folkförakt.
Resultatet ska snarare ses som att folk i allmänhet sett igenom den typen av dimridåer till argument. Privatiseringar kan inte ens kallas populism längre. Den typen av politik börjar rent av bli antifolklig, och makthavare runt om i Sverige bör hålla Helsingborg i huvudet nästa gång det barkas utförsäljningar av välfärd eller andra gemensamma resurser.

Skulle hela Sverige få rösta om till exempel vinster i välfärden eller utförsäljningar av enskilda vårdcentraler kan man anta att nejet skulle bli rungande även där.
Människors motstånd inför privatiseringsivern blir bara starkare. Politiker kommer behöva börja lyssna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.