Hög tid att stoppa hemmafrubidraget

Vårdnadsbidraget försvinner.

Åtminstone om de partier som faktiskt är emot bidraget röstar som de borde.

I dag meddelar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) att regeringen kommer att lägga fram ett lagförslag i riksdagen om att vårdnadsbidraget ska tas bort.

– Vi kommer att ta kontakter under våren för att försöka få ett bredare stöd för vår proposition helt enkelt, säger Strandhäll till Sveriges Radio.

Lägre löner

Och Jan Björklund och Folkpartiet tänker faktiskt rösta med regeringen. Därmed ryker bidraget.

– Läggs det som ett fristående förslag här senare i år, så kommer Folkpartiet att stödja detta. Vårdnadsbidraget har inneburit att framförallt lågutbildade invandrarkvinnor väljer att stanna borta från arbetsmarknaden, säger Björklund till Ekot.

Det är utmärkt.

Vårdnadsbidraget är nämligen en av de mest anstötliga delarna i den familjepolitik förra regeringen förestod.

Vårdnadsbidraget går ut på att svenska kommuner betalar ut 3 000 i månaden till föräldrar som inte får a-kassa eller introduktionsersättning och som samtidigt inte går med barnen till förskola.

Enligt Statistiska centralbyrån var det 7 100 föräldrar som fick bidraget någon gång under 2013. Över 90 procent var kvinnor och föräldrar som tog emot bidraget hade lägre löneinkomster både före och efter bidragsperioden.

Förstärker könsroller

Vad vi har att göra med är alltså en direkt jämställdhetsfientlig reform som dessutom går på tvären mot alla idéer om en arbetslinje.

Vårdnadsbidraget är konstruerat för att försvaga kvinnors ställning på arbetsmarknaden, förstärka könsroller i familjen och urholka ekonomin för den kommunala förskolan.

Folkpartiet har alltid varit emot bidraget, men svalt det för att hålla ihop den regeringskoalition som styrde landet mellan 2006 och 2014.

Nu är det slut på det.

Det är klart att Kristdemokraterna - som anser att kvinnors roll i hemmet är given - gråter bittra tårar nu.

Följ ämnen i artikeln