Tänk tanken att Bildt läckt till KGB

Om Carl Bildt redan som 27-åring läckte hemligheter till USA, vad har han berättat sen dess?

När Carl Bildt var assistent till Gösta Bohman på 70-talet läckte han hemliga regeringsförhandlingar till USA.

I dag kan Aftonbladet avslöja att Carl Bildt under 70-talet lämnade över uppgifter från hemliga regeringsförhandlingar till USA:s ambassad i Stockholm. Uppgifterna gick sedan vidare till CIA vilket ironiskt nog gjorde att den amerikanska underrättelsetjänsten visste mer än svenska folket om hur Sveriges styre skulle utformas.

Gör tankeexperimentet att han istället lämnat över exakt samma uppgifter till Ryssland, och KGB. Vad hade vi då tyckt om hans förklaring att det hela är "helt oskyldigt"?

Det är rimligen en självklarhet att uppgifter från hemliga regeringsförhandlingar inte ska lämnas över till främmande makt, oavsett vilken det handlar om. Chefsåklagare Tomas Lindstrand, vid åklagarkammaren för säkerhetsmål, säger att det kan handla om "politiskt spioneri".

Grunden för den svenska utrikespolitiken på 70-talet var att Sverige skulle stå militärt alliansfria i fred för att kunna vara neutrala vid krig. Det var en politik med brett stöd i riksdagen och bland svenska folket.

Det Carl Bildt gjorde var i praktiken att han bedrev en egen utrikespolitik, baserat på uppgifter han fått i förtroende. Vilket naturligtvis undergrävde Sveriges officiella linje. Enligt uppgifter från de som var med vid de hemliga överläggningarna hade han inget mandat att lämna ut något.

– Allt vi sa var hemligt. Inte bara för utländska intressenter, utan också för våra egna partier. Vi var väldigt noggranna att saker och ting inte skulle komma ut. Hade jag fått reda på att Bildt gick och babblade, då hade jag blivit väldigt irriterad, säger Per Ahlmark (FP).

Den naturliga frågan är naturligtvis att om Carl Bildt redan som 27-åring "gick och babblade" med USA om hemliga regeringsförhandlingar, vad har han berättat sen dess?

Följ ämnen i artikeln