Högern rår inte på Margot Wallström

SÄLEN Likt ilska myggor surrar de borgerliga försvarspolitikerna runt utrikesminister Margot Wallström.

Igår beskrev hon nämligen ett väpnat angrepp på Sverige som ”inte sannolikt”. Försvarsberedningen anser istället att en attack ”inte kan uteslutas”.

Det kan låta som att Alliansen märker ord men skillnaden är den bakomliggande analysen av hotnivån. Försvarsberedningens formulering betyder att hotet är större vilket innebär mer pengar till försvaret och mer makt till Försvarsdepartementet.

Splittring

I dag höll försvarsminister Peter Hultqvist med Försvarsberedningen och därmed kan statsråden beskrivas som splittrade i säkerhetspolitiken. Om regeringen vill stärka det psykologiska försvaret skulle en bra början vara att reda ut den egna kommunikationen.

Skillnaden mellan ”inte sannolikt” och ”inte kan uteslutas” är samtidigt en mild västanfläkt jämfört med när Alliansen själva regerade.

Då hade statsminister Fredrik Reinfeldt en säkerhetspolitik som gick ut på att Ryssland var ofarligt och att vi kunde rusta ner medan vice statsminister Jan Björklund ansåg att Ryssland var livsfarligt och att vi borde rusta upp. Carl Bildt hade en tredje analys via sin blogg och påminde mest om en kall krigare i österled.

Socialdemokraterna muttrade på dåtidens Folk och försvarskonferenser men rådde inte på någon av dem. Det kommer att bli likadant nu.

Vill komma åt Wallström

Alliansen har länge försökt hitta något sätt att komma åt Margot Wallström. Deras ilska beror förmodligen främst på att hon utan att be om ursäkt bedriver socialdemokratisk utrikespolitik.

Men hon är för stark och omtyckt för att skadas av kritiken.

Margot Wallström är dessutom just nu Sveriges enda intressanta politiker globalt. Hennes feministiska utrikespolitik är nydanande och framgången med Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd är historisk.

Det som kommer att hända nu är därför förmodligen ingenting. Bråken på Folk och försvar har kort halveringstid.

I sak är konflikten i praktiken utredd. Från scenen uttalade Peter Hultqvist sitt och Stefans Löfvens förtroende för Försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow.

Beredningens kommer att fortsätta till våren 2019. Nya konflikter om inriktningen kan sannolikt inte uteslutas.