Billström måste köpa loss Johan Floderus

Iranske åklagaren vill se dödsstraff

Svensken Johan Floderus, 33, som jobbar för EU-kommissionen kidnappades av regimen under ett besök i Iran.

Iran är inte en rättstat och rättegången mot svenske Johan Floderus, 33, bör betraktas som politisk teater.

Johan Floderus kidnappades 17 april 2022 av den iranska regimen och anklagas nu för spioneri. När rättegången avslutades igår krävde åklagaren dödsstraff.

De flesta bedömare ser rättegången som ett sätt för Iran att driva fram en fångutväxling. Regimen vill att Sverige lämnar ut Hamid Noury, dömd för grovt folkrättsbrott till livstids fängelse. I december fastställde Svea Hovrätt domen.

”Gisslandiplomati” kallas det ibland.

Hamid Noury dömdes för massavrättningar av politiska fångar i Iran på 1980-talet och är en av de ansvariga för den terror oppositionen utsattes för.

Press på Sverige

Irans regim är den samma nu som då och kidnappningen av Johan Floderus är alltså en metod för att sätta press på Sverige.

Det Iran ägnar sig åt är vad som i vardagligt tal kallas utpressning. Att ge efter för sådana metoder är på ett principiellt plan ingen bra idé.

Genom att betala så lär man utpressarna att fortsätta. Om man kidnappar en svensk och får sin vilja igenom är det en tidsfråga innan man kidnappar nästa.

Ökänt fängelse

Det är en bra princip. Som tyvärr inte riktigt håller i den verkliga världen. Där står vi istället inför ett dilemma.

Johan Floderus har hållits fängslad i det ökända Evinfängelset och där lär han nog sitta tills Sverige på något sätt köper ut honom. Antingen genom att utväxla Hamid Noury eller på något annat sätt.

För en demokratisk stat går människoliv ibland före principer. Vi offrar ingen och resonerar inte i termer av att man måste krossa ägg för att göra omelett.

Dessutom finns ingen garanti för att inte Iran kidnappar fler svenskar, oavsett vad vi gör. Det är en skurkstat.

Andra har utväxlats

En stat som på detta sätt utväxlat egna medborgare är USA, en annan Belgien. Det har gjorts tidigare och är möjligt.

Så i ena vågskålen finns de uppoffringar som gjorts för att få Hamid Noury dömd och det faktum att han är en riktig brottsling som borde sitta inne. I den andra finns de humanitära skälen att inte låta en 33-åring sitta i fängelse i Iran på obestämd tid för påhittade anklagelser.

I en rättvis värld skulle inte Tobias Billström och regeringen behöva göra det valet. Men nu måste de det.

Och då väger de humanitära skälen tyngre.

Följ ämnen i artikeln