Lunabba larmar: ”Hela Malmö” går på knäna

Tvingas dra in 5 000 gratis måltider till de mest utsatta

Författaren Nicolas Lunabba är medgrundare av organisationen ”HelaMalmö”, som drabbats hårt av krisen.

De allra flesta har ett hum om Zlatan Ibrahimovics Rosengård. Hans berättelser om att växa upp med ett kylskåp som gapar tomt och att inte ha råd med nya fotbollsskor gav en skarp bild av de framväxande klyftorna i 1990-talets Sverige.

Sedan dess har de sociala skillnaderna blivit värre.

I dag är Malmö kommunen i landet med störst barnfattigdom. ”HelaMalmö” har därför blivit ett viktigt vattenhål i staden. Organisationen lyfts ofta fram som ett framgångskoncept för att motverka fattigdom och kriminalitet. Mycket tack vare att en av grundarna heter Nicolas Lunabba.

Paralleller till statarsamhället

På kort tid har Lunabba blivit en av landets viktigaste samhällsröster. I debutboken ”Blir du ledsen om jag dör?” (Natur & Kultur 2022), berättar han självbiografiskt om en tillvaro kantad av våld och fattigdom. Jan Guillou kallade den med rätta för en av ”de senaste årens allra bästa samhällsskildringar”.

Ett hyllat ”Sommar i P1”-program och en hedersdoktortitel senare är Nicolas Lunabba aktuell med en ny bok, ”Dagbok från 20-talet”. Titeln är hämtad från en av arbetarförfattaren Ivar Lo-Johanssons böcker, som gavs ut för nästan 50 år sedan.

Lunabba ser paralleller mellan det gamla Sveriges statarsamhälle och det klassamhälle vi lever i idag.

– Jag tycker likheterna är så jäkla slående. Precis som för hundra år sedan har många barn idag sitt öde förutbestämt redan när de kommer till världen.

Indragna måltider

I stora lokaler i Nydala erbjuder ”HelaMalmö” sina besökare allt från gratis mensskydd och fritidsaktiviteter till hjälp och stöd med socialtjänst eller läxhjälp. Sammanlagt brukar de servera upp till 5 000 måltider per månad.

Fram tills nu.

Pengarna är slut och Nicolas Lunabba beskriver situationen som ”fullständigt kaos”.

– Vi som organisation säger ofta: ”maten före moralen”. Alla typer av människor har mötts här vid frukostbordet: pensionärer, knegare och barnfamiljer. Det har inte bara gett många näringsriktig mat, utan också skapat trygghet på gatorna.

Vandaliserade lokaler

Orsakerna till att ”Hela Malmö” krisar – efter många år med välfungerande verksamhet – är flera. Under våren drabbades organisationen av nio inbrott på kort tid. Lokaler har vandaliserats och mycket tid har gått till dialog med polis och försäkringsbolag. Rädsla har spridits bland personalen, men också bland dem som vanligtvis har sett lokalerna som sitt andra hem.

– Vi har precis vunnit ett fint pris och håller på att förbereda för ett besök från USA:s ambassad. Många vill studera oss som ett lyckat exempel på hur man kostnadseffektivt kan motverka segregation och öka tryggheten. Samtidigt går vi på knäna, det håller inte, säger Lunabba.

”Hela Malmö” har finansierats med kommunala medel, donationer från näringsliv och allmänhet. Den ekonomiska krisen har varit ett hårt slag mot organisationen.

– I en kris borde vi egentligen satsa, vi behövs ju mer än någonsin. Istället har vi fått säga upp personal och skära i delar av vår verksamhet. Polisen varnar för att detta kan leda till mer stök på gatorna.

Möjligheternas fönster

Nicolas Lunabba tycker ändå att han ser ett möjligheternas fönster stå på glänt. Fler börjar lyssna på budskapet om att hårdare straff och avhumanisering av de som bor i utsatta områden inte leder till ett bättre samhälle på sikt.

– Människor börjar förstå att hållbara samhällen byggs underifrån, genom organisering och inkludering. Det går inte att vänta på att partierna ska göra något, säger han och sammanfattar det på ett sätt som visar hans författarjag.

– På något sätt tänker jag att det finns ett nu som måste överlevas, och det finns en framtid som måste förändras.

Hur ska vi hantera fattigdom och utanförskap? Vad tycker du? Chatta med Jonna Sima klockan 09:00. Du kan skicka in dina tankar och frågor redan nu!

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    27 sept 2023

    Tack för alla intressanta inlägg idag. Hoppas ni vill chatta snart igen, vilket ämne det blir får vi se. Ha en fortsatt fin dag! /Jonna

  • 27 sept 2023

    Ett stort problem är att många skaffar barn fast de inte har möjlighet att försörja dem utan bidrag

    Henrik

    Alla familjer har ju rätt till barnbidrag. Men visst, det finns de som har problemt att försörja många barn. Särskilt nu när precis allt blivit dyrare. Då är det extra viktigt att det finns platser att söka stöd och hjälp från.

    Jonna Sima
  • 27 sept 2023

    Godmorgon Jonna!

    Om det idag finns likheter mellan det gamla dystsrsamhället och det nya klassamhället, så har jag bara en möjlig lösning.

    Har vi tagit oss ur det en gång, så går det väl en gång till.

    Så vi får kolla upp vem som gjorde vad den gången och börja där och hantera problemet på ungefär samma sätt.

    Eller tänker jag för naivt?

    BG

    God morgon, BG! Jag tror du tänker helt rätt. Som sagt, för bara hundra år sedan var Sverige ett fattigt land, där till exempel författaren Harry Martinson såldes på auktion till lägst budande. Förändringen Sverige gjort har skett genom att människor har organiserat sig i folkrörelser och fackligt. Steg för steg tvingade man till sig förändringar och förbättringar.

    Det är det grundarbetet som måste göras igen. Men nu slaktar den sittande regeringen istället fokbildningen, som är grunden för folkrörelser. De attackerar fackföreningsrörelsen och får de igenom sin obligatoriska a-kassa kan det bli dödsstöten för fackförbunden. Var uppmärksamma!

    Jonna Sima
  • 27 sept 2023

    Det finns bara en samhällskraft som kan göra det som vi behöver. Det är S. Så om S släpper sin ljusblå framtoning, kommer tillbaka till rött, o på riktigt jobbar efter principen hjärtat sitter till vänster, då finns det hopp.

    Palme berättade nån valrörelse om nån gardinfabrik, som skulle få mer o göra om samhället o dess medborgare mådde bra.

    En berättelse om inkludering o en ljusare framtid, då kommer människor som bryr sig rösta vänster. Men, fortsätter S vara ljusblå kommer aldrig pengar komma till dom med mest behov.

    Återupprätta ” gör din plikt, kräv din rätt”

    Flexibel 33

    Jag tror du syftar på citatet från när Olof Palme besökte en textilfabrik i Kinna: "Om det går bra för Ludvig Svensson går det bra för Sverige"?

    Visst skulle man önska lite större klasskampskänsla från Magdalena Andersson. Hon borde byta ut lite personer i Socialdemokraternas toppgarnityr. Det skulle behövas en Daniel Suhonen som kan agitera och ha visioner om hur ett bättre Sverige ska se ut.

    Jonna Sima
  • 27 sept 2023

    Hej Jonna! Hur kommer det sig att Sverige under 70-80 talet var en världens mest ekonomiskt rättvisa länder? Som dessutom låg på top 5 listan i världen vad gäller sjukvård, utbildning och äldreomsorg. Det stavas Olof Palme och Socialism där dem rikaste betalade skatt på riktigt och våra skattepengar gick till det allra viktigaste, välfärden! Dem ekonomiska klyftorna var obefintliga jämfört med idag där vi är på samma nivå som Sydafrika och USA. Men vi har blivit lurade av högern under lång tid nu med massprivatiseringar, vinster i välfärden och skenande klassklyftor!

    Max

    Hej Max, du har ju helt rätt i det. På högern i Sverige kan det ibland låta som att välfärdssamhället, lagstadgad semester, kollektivavtal, stor jämställdhet mellan könen osv är "svenska värderingar". Istället är de ju fruktan av svåra politiska strider, vänster mot höger.

    Nu är det tid att samla oss igen och ta strid mot de växande klyftorna och för ett mer rättvist och tryggt samhälle. Nu vet vi resultatet att låta vissa människor förfalla och lämnas åt sitt öde av majoritetssamhället. Det får bara inte fortsätta.

    Jonna Sima

Följ ämnen i artikeln