Svantessons politik gör ännu fler barn fattiga

Nu varnar Rädda Barnen för regeringens ”bidragstak”

Ett av Moderaternas löften i valet var ett så kallat ”bidragstak”. Tanken är att det alltid ska vara mer lönsamt att arbeta än att få exempelvis barnbidrag, bostadstillägg och försörjningsstöd. Därför ska ett ”tak” läggas på samhällets stöd.

I juni presenterade bland andra Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson direktiv till en utredning i frågan på en pressträff. Där blev det snabbt tydligt hur svagt underlag regeringen hade.

Redan på tredje powerpointbilden förekom ordet ”utomeuropeisk” och det räkneexempel regeringen använde byggde på en sexbarnsfamilj där ingen av föräldrarna arbetade. I exemplet fick familjen 38 130 kr i månaden av samhället.

Problemet är bara att det finns ganska få sexbarnsfamiljer. Nationalekonomen Agneta Stark räknade snabbt ut att det närmare bestämt är 4 058 familjer i Sverige som har sex barn eller fler i rätt ålder. Det motsvarar tre promille av landets barnfamiljer.

De flesta av dem har dessutom sannolikt jobb, även om någon statistik på detta inte verkar finns. Så hur många familjer handlar detta egentligen om? Tusen? Fem hundra? Noll?

Sexbarnsfamiljen som får 38 130 i bidrag var propaganda” konstaterade, Lars Ströman på ledarplats i liberala Nerikes Allehanda.

Eftersom Elisabeth Svantesson är invald i riksdagen från just Örebro län är Nerikes Allehanda hennes lokaltidning.

”Meningen var naturligtvis att väcka upprördheten hos svenskfödda runt om i landet: Sådana är de, utlänningarna. De arbetar inte. De lever på bidrag. Usch!”, fortsatte Lars Ströman.

Han hade helt rätt i sin analys, ”bidragstak” är en i första hand populistisk reform. Men den har också verkliga konsekvenser för en stor grupp barn som nu riskerar att få det ännu fattigare.

Nu varnar Rädda barnen för politiken.

– Vi befarar att de allra mest utsatta barnen ska drabbas, säger Maria Frisk, Sverigechef på Rädda Barnen, till Sydsvenskan.

Sverige sticker ut i Norden när det kommer till andelen fattiga barn.

Här växter nästan var femte barn, 19,7 procent, upp i relativ fattigdom. Det kan jämföras med omkring 13 procent i Finland och 14 i Danmark. Relativ fattigdom betyder en inkomst på under 60 procent av vad andra normalt har.

– Den relativa fattigdomen i Sverige har fördubblats de sista 20 åren, säger Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö universitet, till Sydsvenskan.

När ett motsvarande bidragstak infördes i Storbritannien för tio år sedan så ökade antalet barn i relativ fattigdom. Det handlade där om hundratusentals barn.

Nu kan alltså svenska barnfamiljer stå på tur. ”Bidragstaket” kommer dessutom som lök på laxen efter att den höga inflationen redan har minskat värdet av samhällets stöd till utsatta.

I förra veckans höstbudget lovade regeringen 11 miljarder i ännu ett jobbskatteavdrag och ytterligare en miljard till höjt rot-avdrag.

Naturligtvis är det någon som måste betala. Tråkigt att det blev just barnen.