Utmattningssyndrom syns inte på röntgen

Domstol slår fast att Försäkringskassan gjort fel

Det går inte att se om någon är deprimerad i ett blodprov eller på en röntgenbild. För alla tänkande människor är det förstås en självklarhet.

Ändå har en av våra viktigaste myndigheter, Försäkringskassan, ställt krav på precis den sortens bevis för att betala ut sjukpenning.

På myndighetsspråk kallas det "objektiva undersökningsfynd". Försäkringskassan vill se sådana också när det gäller till exempel utmattningsdepressioner, långtidscovid eller kronisk smärta.

Bara begreppet borde få klockorna att ringa på allvar.

Som en skattjakt

"Fynd". Som om vi talade om en skattjakt, inte om människor som mår oändligt dåligt. Som inte orkar med intryck och som kanske bara med nöd och näppe kan utföra nödvändiga vardagssysslor.

Utsatta människor har behandlats som simulanter. Och två personer med samma symptom har kunnat få helt olika besked.

Det är vansinne. I veckan slog dessutom Högsta förvaltningsdomstolen fast att kravet på objektiva medicinska fynd strider mot lagen.

Ärendet som handlar om en kvinnlig lärare som 2018 drabbades av utmattningssyndrom har tröskats genom rättsapparaten sedan dess. Förvaltningsrätten gav kvinnan rätt. Försäkringskassan överklagade. Kammarrätten gav Försäkringskassan rätt. Kvinnan och hennes juridiska ombud överklagade.

Lyssna på den som är sjuk

Nu har alltså saken avgjorts i Högsta förvaltningsdomstolen, och den går på kvinnans linje. I vart fall när det gäller psykiatriska tillstånd, som utmattningssyndrom, går det inte att kräva "undersökningsfynd" på det sätt Försäkringskassan har gjort. Beslutet måste "med nödvändighet" utgå från det den sjuke säger.

Bara sunt förnuft. Absolut, men nu är det dessutom fastslaget av landets högsta domare.

Det är en viktig dom, inte minst med tanke på de politiska vindar som blåser. Haveriet för sjukförsäkringen har rötter tillbaka till 2008 när den dåvarande socialförsäkringsministern, moderaten Christina Husmark Pehrsson, skulle göra om reglerna.

Sänkta skatter

Hon pratade om en "rehabiliteringstrappa". I verkligheten handlade det om att dra in ersättningen till sjuka, och om att spara pengar för att Anders Borg ville sänka skatten.

Några förbättringar har genomförts de senaste åren, men den dystra sanningen är att Socialdemokraterna under åtta år inte lyckades få sjukförsäkringen eller Försäkringskassan att fungera.

Det är precis det domen från Högsta Förvaltningsrätten visar. Förhoppningsvis blir den en signal till dagens socialtjänstminister, Anna Tenje.

Gör inte om din partiväns misstag från 2008. Det är inte så du vill bli ihågkommen.