Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

”Fem ambulanser på samma dag”

Järva förtjänar svar om coronatragedin

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ansiktsmasker har blivit en vanlig syn kring Järvafältet i Stockholm. Området är särskilt drabbat av coronaviruset.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Ansiktsmasker har blivit en vanlig syn kring Järvafältet i Stockholm. Området är särskilt drabbat av coronaviruset.

LEDARE

När solen ligger på över Järvafältet norr om Stockholm är det svårt att se något annat än en idyll mellan miljonprogrammen. Cyklister, joggare och barnfamiljer fyller stråken. Vid Hästa gård betar två tjurkalvar och i hagen mittemot växer årets lammungar till sig i rasande fart. Men Järva har aldrig fått bli känt för sin frid och natur.
– I början av mars hade vi kanske fem ambulanser som åkte in på gården samma dag, så jag började ringa runt. Andra hade sett motsvarande, så vi förstod att något inte stämde.
Anders Österberg är socialdemokratisk riksdagsledamot och en av initiativtagarna till Järvahjälpen. De har hjälpt riskgrupper och andra boende kring fältet med att handla mat och mediciner sedan pandemin startade. De slog också larm tidigt.
 

Hårdast drabbat i Sverige

I trångbodda Husby, Rinkeby, Akalla och Tensta verkade smittan ha tagit fart snabbt och slagit till hårt. I slutet av mars kunde Svensksomaliska läkarföreningen bekräfta farhågorna i Järva. När 15 personer rapporterats döda av corona i stockholmsområdet var nära hälften svensksomalier bosatta i området. Järvafältet, i media tidigare känt som en socioekonomiskt utsatt så kallad no go zon med hög kriminalitet, är i dag känt som det område i Sverige som drabbats hårdast av coronaviruset. Flest döda, flest smittade.
– Vi ser ett stort behov av att kartlägga vad som hänt och ställa krav på myndigheterna, säger Degmo Daar över telefon.

Hon är talesperson för det nybildade nätverket Kriskommittén. De är 15 aktiva som genom egna enkätundersökningar vill skapa sig en bild av läget. De kräver en extern utredning av händelseförloppen och hoppas att ansvariga myndigheter tar till sig informationen Kriskommittén får fram. Allt för att hindra att fler områden drabbas på liknande sätt. Detta är verkligen det minsta Järva har rätt att begära.
 

Problemen skylls på de boende

Föreställ er vilket liv det skulle bli som samma sak varit faktum i ett rikare bostadsområde. Danderyd- eller Täbyborna hade snabbt utsett sina syndabockar, krävt deras huvuden på fat och lyckats med det sistnämnda. Att regionledningen i Stockholm gjort fatala misstag i både krisberedskap och smittbekämpning skulle inte vara något att debattera – det skulle ses som fakta.

Men Järva har hittills aldrig tagits på lika stort allvar. Problem brukar skyllas på de boende själva, så även nu när Kristdemokraternas Ebba Busch försökte leda smittspridningen och dödsfallen bland svensksomalierna i Järva till "analfabetism".

Ingen ska lämnas ensam i krisen, men järvaområdet lämnades åt sitt eget öde långt före den slog till. Segregation och fattigdom är ingen naturlag. De är rent politiska skapelser.

 

Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar kl. 13.00, men du kan ställa dina frågor redan nu.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.