Visa lite stolthet nu Elisabeth Svantesson

Svartmålningen av Sverige har skadat kronan

Elisabeth Svantesson borde tala mer om den svenska ekonomins styrkor.

När statsminister Ulf Kristersson läste upp sin regeringsförklaring kostade en euro nästan tolv kronor. För en dollar fick vi betala drygt elva kronor.

Den rekordbilliga kronan betyder inte bara dyrare semesterresor och högre pris på importerade grönsaker. Valutaraset är en av de viktigaste förklaringarna till att Sverige hamnar i den europeiska inflationstoppen.

Fritidshus i Sverige säljs redan för extrapris till utländska köpare. Samma sak kan inträffa med företag som i värsta fall hamnar i händerna på spekulanter.

Sveriges ekonomi

Samtidigt är Sveriges ekonomi egentligen i gott skick. De offentliga finanserna är i ordning, bankerna har gott om pengar och arbetsmarknaden fungerar.

Kronans ras kan förklaras. Världen är i gungning och investerare vill ha guld eller dollar. En liten valuta som den svenska ses som en risk.

Mot det tycks Riksbankens räntehöjningar inte bita.

Men det finns ännu en faktor. En svart bild av Sverige som domineras av skuldsättning, kriminalitet och säkerhetsrisker.

Hushållens skulder

Det är sant att väldigt många hushåll har stora skulder och att räntehöjningarna kommer att slå hårt. Men det betyder inte att människor slutar betala sina bostadslån. Man kommer att dra in på annat.

Det är sant att vi har fastighetsbolag som är tungt belånade. Kanske kommer några att duka under. Men det kommer inte att knäcka den svenska ekonomin.

Kriminaliteten och våld är stora samhällsproblem. Men det är inte sant att det skulle lamslå det svenska samhället.

Nato-process i diket

Regeringen har kört den svenska Nato-processen i diket. Koranbränningar och annat har skapat ett terrorhot. Men den svenska säkerheten är inte akut hotad.

Det finns internationella krafter som har haft intresse av att förtala Sverige. Tänk bara på Trumps ”Last night i Sweden” 2017, när den dåvarande presidenten hittade på att en terrorattack skulle ha utförts i Sverige kvällen innan. Men det mesta av svartmålningen har vi stått för själva. Det gäller inte minst politikerna i det nuvarande regeringsunderlaget.

Dystert mollackord

Katastroftemat utgjorde den senaste valrörelsens grundackord. Sådant påverkat också internationella placerare.

Häromdagen uppmanade Nordeas chefsekonom Annika Winsth regeringen att prata mer om Sveriges styrkor.

– Vi bär alla ett ansvar att nyansera bilden. Inte minst finansminister Svantesson, sa hon till Svenska Dagbladet.

Elisabeth Svantesson håller med. Hon säger att Sverige är ett bra land.

Det skulle faktiskt inte skada om vi fick höra det lite oftare.