Släng chefens foliehatt – låt kvinnor bära slöja

Hälften av företagen kan bryta mot lagen

Hälften av företagen svarar att de nekar personer med slöja.

Årets Järvavecka var en succé. Det var publikrekord och många utställare tog för första gången blåa linjen ut till folkfesten. Även om en del partiledare bojkottade eventet. Arrangemanget är till för att minska avståndet mellan medborgare, politiker, myndigheter och företagsledare. Men det finns en distans som evenemanget inte kan sudda ut.

Distansen mellan företag och verkligheten.

Järvaveckan har med hjälp av Kantar Sifo undersökt hur 1046 företagare och chefer i små- och medelstora företag ser på frågor som rör mångfald.

Du kan inte ana vad som hände sen.

Nålsögat

Nästan hälften av företagen är emot religiösa attribut som kors, kippa eller slöja. Kort och gott: släng av dig slöjan för att få jobb!

Och det stannar inte där. Nästan 20 procent av företagen är negativt inställda till Mellanösternklingande namn och 14 procent för ett afrikanskt klingande namn.

Människor blir först nekade baserat på sina namn. Tar de sig igenom nålsögat kan de få nobben på intervjun om de bär slöja.

– Det är inte gemene svensk som tillfrågats, utan det handlar om svenskt näringsliv. Där har vi ett problem, säger Ahmed Abdirahman Vd och grundare av Järvaveckan.

Det är inte Jimmie Åkesson som svarat på enkäten. Det är såhär en stor del av näringslivet ser på svenska medborgare. Rasismen finns mitt ibland oss.

Mönstret

Diskrimineringsombudsmannen har också bekräftat det i sin undersökning av arbetsmarknaden.

Personer med arabiskklingande namn kallas sällan till intervjuer trots likvärdiga meriter som andra sökande. Värre är det för de personer med arabiskklingande namn som också är boende i ett socioekonomiskt utsatt bostadsområde.

Om en person med arabiskt ursprung mot förmodan blir kallad till intervju, blir den oftast mer förhörd om värderingar och beteenden jämfört med andra.

Det är inte bara en magkänsla när man blir nekad. Det är ett strukturellt mönster där människor inte får en chans.

Sätter krokben

Företagen som blivit tillfrågade i undersökningen verkar inte kunna något om svensk lag. Här är det förbjudet att diskriminera baserat på etnisk tillhörighet och religion. I Sverige har vi även religionsfrihet, rätten att tro på vad man vill och visa att man gör det.

Utöver rasismen är företagen också urbota korkade och verklighetsfrånvända.

Enligt SCB:s arbetskraftsundersökning är arbetslösheten bland utrikes födda nästan 14 procent jämfört med nästan 4 procent för inrikes födda. Samtidigt skriker företag efter arbetskraft och kompetens. Johan Pehrson var till och med beredd att flytta arbetslösa invandrare till jobben. Det som står emellan företagen och kompetensen är de själva.

Släng den rasistiska foliehatten och låt slöjan vara. Då ska ni se att ni både får medarbetare och mångfald. Dessutom slutar ni bryta mot lagen.