Elon Musk gav inte facket något val

Tesla har en vecka på sig att teckna avtal

Till ist har IF Metalls tålamod tagit slut.

IF Metalls ordförande Marie Nilsson låter nästan mer sorgsen än stridslysten.

– Vi ser nu ingen annan möjlighet, säger hon i pressmeddelandet som berättar att facket varslat om strejk på Teslas svenska verkstäder.

Den som försöker framställa det svenska facket som bråkstakar är verkligen ute i ogjort väder. År efter år är antalet konflikter nästan löjligt lågt.

Det är en av orsakerna till att tålamodet till sist måste ta slut hos IF Metall.

Försökt sedan 2017

Ända sedan 2017 har facket försökt övertyga det amerikanska bilföretaget om att följa seden på svenska arbetsmarknad. Och den seden innebär att villkoren för de anställda regleras i ett kollektivavtal med facket.

Fördelarna är många. För de anställda betyder det trygga villkor, inte bara när det gäller löner. Avtalet reglerar också sådant som försäkringar och ersättning för obekväma tider.

För företaget innebär avtalet ett skydd mot konflikt, och förutsägbarhet. Jämfört med en modell där politiker är inne och reglerar detaljer betyder kollektivavtalen dessutom flexibilitet. Svenska fack är som sagt sällan omöjliga.

Dessutom ger kollektivavtalen schysta konkurrensvillkor i branschen. Ett företag som vill växa får försöka göra det med bättre produkter, bättre service eller effektivare organisation. Inte med lägre löner till sina anställda.

Borde inte ha problem

Tesla borde inte ha några problem på något av de där områdena. Företaget är trots allt pionjär i världen när det handlar om att producera och sälja elbilar som verkligen kan konkurrera med förbränningsmotorn.

Att det ändå inte gått att komma överens om ett avtal beror möjligen på att Tesla är amerikansk. Ägaren, Elon Musk, ogillar dessutom facket, oavsett vilken del av världen vi talar om.

Den inställningen fungerar kanske i USA:s sydstater. Men den fungerar inte i Sverige. Skulle företag som Tesla få ett frikort gungar snart hela vår modell för arbetsmarknaden.

Ansvarstagande och progressiva

Svenska Teslaförare vill sannolikt också bli betraktade som ansvarstagande och progressiva. Den bilden svarar dåligt mot fackföreningsfientlighet och dåliga arbetsförhållanden.

Förhoppningsvis accepterar Elon Musk det, och låter Teslas svenska dotterbolag teckna ett avtal för sina anställda. I annat fall blir det konflikt i nästa vecka, och det råder ingen tvekan om att hela den svenska fackföreningsrörelsen kommer att sluta upp bakom IF Metall om det behövs.

Det finns som sagt ingen annan möjlighet.

Följ ämnen i artikeln