Mejla

Jonna Sima

Nyamko Sabuni strör salt i såren

Jimmie Åkessons största seger hittills

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nyamko Sabunis har inte försökt ena sitt splittrade parti, utan snarare strött salt i såren när hon valde migrationsfrågan för att visa enad front med SD för första gången.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

LEDARE

I svensk politik framstår Nyamko Sabuni alltjämt som en elefant i en porslinsbutik. Hon lyckas ständigt trampa partivänner på fötterna och rasera gamla förtroenden. Liberalerna upplever just nu sin värsta kris någonsin efter att Sabuni drev igenom att Liberalerna ska lämna januariavtalet och stötta en högerregering i nästa val. En regering som kommer att vara beroende av Sverigedemokraterna.
Splittringen inom partiet är stor och såren ligger fortfarande öppna. Vad gör Sabuni då? Hon strör en massa salt i såren, för att citera DN:s liberale chefredaktör Peter Wolodarski på Twitter.

Maria Leissner: ”Det smärtar”

Han är inte ensam om att tolka Nyamko Sabunis och partiledningens initiativ att presentera ett gemensamt förslag med M, KD och SD för migrationspolitiken på det sättet. De fyra partierna meddelade i söndags att de bland annat vill se flera skärpta krav vad gäller anhöriginvandring och försörjningskrav.

I den liberala riksdagsgruppen känner sig många överkörda och fem ledamöter reserverade sig mot förslaget, som mest vekar ha en symbolpolitisk funktion. I sak skiljer det sig inte mycket från den migrationsproposition som regeringen redan har lagt fram.

"Det är oerhört tondövt att välja en fråga som är så känslig som migration att manifestera ett samarbete med SD", säger Tina Ackertoft till DN.
"Det smärtar", skriver Liberalernas tidigare partiledare Maria Leissner, om förslaget på Facebook. Hennes företrädare Bengt Westerberg är också kritisk och säger till Aftonbladet att han fortfarande överväger om han ska stanna kvar i partiet eller inte. Liberalernas ungdomsförbund, LUF, stämmer in i kören och tycker att partiet inte längre driver liberal migrationspolitik.

Visar enad front med SD

Men Nyamko Sabuni är nöjd och beskriver sig som initiativtagaren till det gemensamma utspelet. Kanske bjussade Ulf Kristersson, Ebba Busch och Jimmie Åkesson henne på den uppmärksamheten. Sabuni har trots allt inte tagit sig över riksdagsspärren i en enda mätning sedan hon blev partiledare.

Hennes partikamrater verkar inte lika imponerade av Sabunis beslut att välja just migrationsfrågan för att visa enad front med SD för första gången. Snarare verkar många liberaler tolkar det som ett uppsträckt långfinger från sin partiledare. Det är knappast en konstruktiv strategi för ett parti som kämpar för sin överlevnad.

Chatta om Liberalernas vägval och framtid med Jonna Sima klockan 09:00. Du kan skicka in din fråga eller synpunkt redan nu!

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Åkesson nöjer sig först när invandrarna är borta

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalerna

Nyamko Sabuni

Maria Leissner

Bengt Westerberg

Sverigedemokraterna

Peter Wolodarski

Migrationspolitik