IS-terrorn blev FP-kris i Sverige

Publicerad 2015-02-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Birgitta Ohlsson och Jan Björklund.

Det är tisdag kväll och vi tittar på en videofilm som sägs vara publicerad av terrorsekten Islamiska staten, IS.

En jordansk pilot - Maaz al-Kassasbeh - förs runt av maskerade och kamouflageklädda män. De vandrar runt i ruiner av byggnader som i videon sägs vara orsakade av den USA-ledda alliansens flyganfall.

Sedan stoppas al-Kassasbeh in i en stålbur. De maskerade männen tänder en eld. Piloten kan inte komma undan. Han brinner upp och kameran rullar vidare.

Avskaffa individuella asylskäl

En ögonblicksbild från det vansinne som är Islamiska staten. En liten skärva av de vidrigheter som just nu utspelar sig i Irak och Syrien. Det här är vad människor flyr från. Det här är vad en del människor - om de överlever flykten över land och hav - bär med sig till Sverige.

Det är onsdag morgon och företrädare för Folkpartiet har knåpat ihop två varsina debattexter.

I Svenska Dagbladet vill Jenny Sonesson och Ulrika Westerlund - bägge liberala socionomer - "diskutera" asylinvandringens storlek.

I Dagens Nyheter vill Staffan Werme, Ulrika Landergren, Torkild Strandberg och Pierre Månsson - lokalpolitiker och partistyrelseledamöter - sätta ett tak för invandring.

De individuella skyddsbehoven inte längre ska avgöra asylprocessen, alltså.

Så här låter ett liberalt parti i kris.

Under Jan Björklund blev FP ett enfrågeparti som sedermera förlorade frågan - skolan - och nu pågår jakten efter en ny identitet. Det är ingen vacker sak.

"I dag skäms jag över mitt parti", twittrar ungdomsförbundsordföranden Linda Nordlund. Liberala Studenter kräver Jan Björklunds avgång och vi minns hur Jan Björklunds desperata utspel om integration togs emot förra veckan. Partiledarens insats i Aktuellt mot folkpartisten Frida Johansson Metso var kanske det mest bedrövliga som visats i ett svenskt nyhetsprogram under 10-talet.

I det kaos och moras som nu råder i det liberala partiet är det många som drömmer att någon annan ska ta över.

I drömmarna heter hon inte sällan Birgitta Ohlsson, tidigare EU-minister, ungdomsförbundsledare och enligt FP-väljarna redan mer populär än Jan Björklund.

Vad står Ohlsson för?

Ohlsson är för närvarande föräldraledig men är synnerligen aktiv i sociala medier. På Twitter skriver hon om vapenexport till Saudiarabien, om vårdnadsbidrag och IS-terrorn. Hon rekommenderar läsning av rapporter författade av arbetsgivarorganisationen Almega.

Om stridigheterna i det egna partiet är det desto tystare.

Man kan få intrycket av att hon bidar sin tid.

När FP:s alla små arga falanger har slagit sig trötta kan hon obefläckad träda fram. Det finns ingen anledning att framstå som bråkmakare eller reta upp människorna som i dag samlas kring partiledare Björklund.

Så vad står Birgitta Ohlsson för?

Bland socialdemokrater och miljöpartister finns en förhoppning att FP under henne ska omorienteras och bli ett tydligt mittenvänsterparti. Det är nog att hoppas för mycket.

I synen på arbetsmarknadspolitiken och den ekonomiska politiken står Ohlsson klart till höger. Hon är en hök i synen på Israel och var rasande när regeringen erkände staten Palestina.

Men hon kommer sannolikt aldrig skriva debattartiklar om att avskaffa individuella asylskäl dagen efter att IS bränt upp en människa.

Och i dag räcker det långt i Folkpartiet.

Daniel Swedin

Följ ämnen i artikeln