Städa upp själv, Fredrik Reinfeldt

Sluta skyll ifrån dig Det är inte lätt att vara Fredrik Reinfeldt dessa dagar med massarbetslöshet och ökande barnfattigdom. Men statsministern måste börja ta ansvar för sin politik i stället för att skylla ifrån sig som en slingrande fyraåring.

Fyraåringen välter ut mjölken över blodpuddingen. ”Det var inte mitt fel!” kommer det blixtsnabbt.

”Man ska inte skylla ifrån sig”, säger jag strängt. ”Nu torkar vi upp mjölken tillsammans.”

Att betrakta Fredrik Reinfeldt dessa ­dagar är som att hålla koll på en slingrande fyraåring. Massarbetslösheten? Det var inte mitt fel. Ökande barnfattigdom? Det var inte jag!

I veckan kom statistik från FN:s barnfond Unicef som visar Sverige är ett av 35 rika länder som låter barnen falla djupast i fattigdom om man jämför med befolkningen som helhet.

Reinfeldt svar: Det finns minsann barn i andra länder som är ännu fattigare.

Men, som jag brukar säga hemma. ­Problemet är inte vems fel det var, utan att det är mjölk över hela golvet.

Problemet är verkligheten.

Barn i Sverige som växer upp i fattigdom får ett sämre liv. De blir oftare ­sjuka. De får sämre skolresultat. De har sämre chanser till ett bra liv.

Kan vi prata om det i stället för att det är värre i Sudan än i Sverige?

För ett par veckor sedan var jag i Botkyrka, söder om Stockholm. Det är en kommun där det talas 161 språk. Många, särskilt kvinnor, står långt ifrån arbetsmarknaden. Många barn hör inte svenska i sin vardag.

Efter valet 2010 bestämde sig den rödgröna majoriteten. Ekonomin är pressad, men en enda satsning skulle man göra. På barnen, och förskolan.

I Sverige har barn till arbetslösa och föräldralediga bara laglig rätt till för­skola 15 timmar i veckan. 2007, när den senaste ­undersökningen gjordes, var det bara tio procent av landets kommuner som ­erbjöd fler timmar.

Förra året gick Botkyrka från att ­garantera 15 timmars förskola för alla barn till 35 timmar. Oberoende vad föräldrarna gör. Nya förskolor ska öppnas, personalen vidareutbildas.

Forskningen är tydlig: En bra förskola gynnar barn från alla samhällsgrupper, men är särskilt viktigt för barn från fattiga hem. Barn som har gått i förskola får bättre skolresultat, och har lägre risk för att hamna i kriminalitet och fortsatt fattigdom. Det förbättrar oddsen, bryter mönstren.

”Vi såg så tydligt att de barn som hade gått i förskola hade ett försprång när de kom till skolan, framför allt när det gäller språket. Ett försprång som är svårt att ta igen”, säger Ebba Östlin, kommunalråd med ansvar för utbildning i Botkyrka.

Hittills har satsningen på förskolan i Botkyrka gjort att antalet barn som är inskrivna ökat med sex procent på ett år. Det tar hela reformutrymmet, och det blir inga skattesänkningar. Men troligen fler ungar som får utnyttja sin fulla potential.

Politik är att välja. Skattesänkningar ­eller a-kassa. Ännu fler skattesänkningar eller bättre förskola.

Fredrik Reinfeldt har valt. Han borde erkänna det, och sluta skylla ifrån sig.

För i hans fall kommer ingen annan och städar upp.

Följ ämnen i artikeln