Stress på jobbet gör allt fler sjuka

Vård och omsorg är en bransch som sliter hårdast på de anställdas kroppar.

Sociala och organisatoriska faktorer.

Det är så Arbetsmiljöverket beskriver de vanligaste orsakerna till arbetssjukdomar bland svenska kvinnor i årets statistikrapport.

Låt oss i stället använda en beskrivning som går att begripa.

Det handlar om stress, nedskärningar av personal, omorganisationer och dåligt ledarskap.

Ökat med 70 procent

När regeringen i höstas förlorade budgetomröstningen i riksdagen innebar det också att planerna på en förstärkning av arbetsmiljöarbetet fick skjutas på framtiden. När vårbudgeten nu börjar gälla kan i alla fall en del av de planerade inspektionerna genomföras.

Det kommer att behövas.

Sedan 2010 har antalet anmälda arbetssjukdomar orsakade av personalbrist och dålig organisation ökat med 70 procent. Och framför allt är det kvinnor i vården, utbildningssystemet och på offentliga förvaltningar som drabbas.

Vårbudgetens pengar behövs

Samtidigt är förslitningsskador fortfarande den vanligaste orsaken till att svenskar drabbas av arbetssjukdomar. Vård och omsorg, tillverkningsindustrin och transportnäringen är några av de branscher som sliter hårdast på de anställdas kroppar.

Utslitna knän och ryggar, värkande nackar och leder är alltjämt det pris alldeles för många tvingas betala för sitt arbetsliv.

Arbetsmiljöverket måste ha resurser för att inspektera arbetsplatser med klassiska riskmoment som tunga lyft och

monotona arbetsuppgifter. Det är en anledning till varför vårbudgetens pengar behövs.

Men Arbetsmiljöverket måste dessutom sätta ljuset på de risker som nerbantad personal, dåliga chefer och orimliga krav skapar på svenska arbetsplatser. Det är nämligen dessa problem som växer snabbast just nu.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.