Saknar insikt

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är regeringen som drivs av politiska dogmer

Farlig försäljare Finansmarknadsminister Mats Odell verkar inte ha förstått att Carnegieskandalen kastar en lång skugga över utförsäljningen av de statliga företagen.

3 oktober 2007. I dag ska finansmarknadsminister Mats Odell (kd) frågas ut i riksdagens näringsutskott. Frågorna handlar självklart om utförsäljningen av statens företag, och ministern har mycket att svara för.

I fredags kom förödande kritik mot investmentbanken Carnegie.

Med minsta möjliga marginal valde inspektionen att inte återkalla tillståndet. I måndags avgick företagets förra chef, Karin Forseke, från jobbet som rådgivare till regeringen.

Carnegie har varit Odells främsta källa när det gäller att rekrytera experter på utförsäljning, och har dessutom ansvaret för viktiga affärer.

Det är självklart att affären då får politiska konsekvenser.

Självklara slutsatser

Ändå tycks insikten om skandalens omfattning inte trängt in på finansdepartementet, eller på statsministerns kansli. Forseke la ansvaret för sin avgång på den politiska oppositionen. Odell beklagade hennes beslut, och visade inga tecken på att dra de självklara slutsatserna för framtiden. Att hans statssekreterare Urban Funered – lika insyltad i skandalen som Forseke – måste avgå och att Carnegie måste skiljas från uppdragen för staten.

Och medan Reinfeldt i går uttalade sitt stöd för sin minister tog Carnegie steget att självmant avsäga sig uppdraget.

Politisk illvilja

I Odells värld tycks all kritik bottna i politisk illvilja, eller möjligen ideologisk entusiasm över statsföretagande. Det är ett märkligt perspektiv.

En stor del av kritiken mot statens roll i Carnegie-affären har formulerats av tidningarnas ekonomireportrar, normalt ingen socialistisk stormtrupp. De socialdemokrater som hanterar frågorna är knappast heller några planhushållningsfanatiker.

Tvärtom är det regeringen som drivs av politiska dogmer. Utförsäljningen kan stå skattebetalarna dyrt. Ingen storägare skulle annonsera ambitionen att sälja innehav i den här storleksordningen och ingen skulle presentera en tidsplan eller ett tänkt pris.

Det är ett uselt sätt att göra affärer.

Skadliga utförsäljningar

I flera fall kan försäljningen av de företag regeringen pekat ut skada viktiga samhällsområden. Det gäller SBAB som pressat bostadskostnaderna, det gäller Nordea som kan hamna i utländska händer och det gäller Telia Sonera där ryska oligarkintressen tillhör spekulanterna.

Genom sitt nyligen inrättade råd har Odell givit konkurrenter till de statliga företagen viktiga positioner i processen. Till allt detta kommer att företagen levererar vinster till statskassan. I förra veckan kunde näringsminister Maud Olofsson förtjust konstatera att halvårsbokslutet visade plus med över 30 miljarder kronor.

I detta ligger grunden för kritiken mot utförsäljningen. När Odell dessutom lierat sig med ett företag som bara nätt och jämnt får behålla sitt tillstånd borde också statsministern fråga sig om han valt rätt man för jobbet.

IP

Följ ämnen i artikeln