Stress och låga löner i Maud Olofssons spår

Under sin tid som centerledare lanserade Maud Olofsson en vision där alla – precis varenda svensk – skulle födas med en F-skattsedel.

Många som startar företag gör det inte frivilligt. De känner sig tvingade och för många betyder företagandet en vardag av oro, stress och låga inkomster.

Allt det där framgår av en enkät från organisationen Företagarna där 17 000 ensamföretagare berättat om sina villkor.

Tvingats bli företagare

Resultatet är förstås ingen överraskning. Den som följt utvecklingen på svensk arbetsmarknad de senaste tio åren har kunnat konstatera hur otryggheten vuxit. De tillfälliga anställningarna har blivit fler och entreprenörskedjorna längre. Dessutom har allt fler tvingats bli sina egna arbetsgivare.

Tillsammans har det gjort arbetslivet osäkrare, men också samhället i stort. Många av våra trygghetssystem är knutna till arbetslivet, och för den som tvingas till tillfälliga jobb eller en orolig tillvaro som egenföretagare är dörren ofta stängd.

Olofssons vision

Det Företagarna inte berättade i går är att den otrygghet dagens ensamföretagare känner faktiskt är resultatet av en mycket medveten politik. Under sin tid som centerledare lanserade Maud Olofsson en vision där alla – precis varenda svensk – skulle födas med en F-skattsedel.

Så långt kom Olofsson inte. Men 2009 förändrade hon reglerna kring företagandet så att de begränsningar som funnits för att förhindra missbruk till stor del försvann. För en arbetsgivare som vill smita från ansvar blev det mycket lättare att tvinga de anställda att starta eget.

Oro och låga inkomster

Resultatet syns i enkätsvaren. Stress, oro och låga inkomster. Delar av det svenska arbetslivet håller på att förvandlas till en daglönemarknad. Det finns faktiskt inget bättre sätt att säga det.

Frågan är om det var så här Olofsson tänkte sig sitt F-skattesamhälle.

Följ ämnen i artikeln