Frågan som oroar svenskarna mest

Om Anders Ygeman vill förhindra terrorism kan han prata mer om klimatet. Det skulle lugna oss alla.

Regeringen skyr inga medel. Terrorismen ska till varje pris bekämpas och Anders Ygeman får allt han ber om. Mer pengar, fler poliser, nya lagar och ökad kontroll.

– Det är viktigt att allmän­heten inte känner oro och ­rädsla, säger han med sin ­lugnande röst.

Och visst har han rätt, vi är rädda för terrorismen. Enligt den senaste SOM-rapporten från Göteborgs universitet ligger terrorismen högt på listan över sådant vi tycker är mycket oroande inför framtiden.

Miljön toppar listan

Men regeringen borde läsa rapporten lite noggrannare än så. Överst på listan ligger nämligen miljöförstöring och på tredje plats hittar vi rädslan för förändringar i jordens klimat. Sammantaget är vi allra räddast för miljökatastrofer, men aldrig hör vi några lugnande regeringsord av typen: ”Vi förstår att ni är rädda, men vi kommer att göra allt för att rädda er från klimat­katastrofer.”

Nej, trots att vi har Miljö­partiet i regeringen är det helt tyst i klimatfrågan. Många av oss hoppades nog att Miljö­partiet skulle göra Socialdemokraterna lite grönare, men det blev precis tvärtom. Nu är det miljöpartisterna som accepterar motorvägar, flygplatser och sannolikt även kolgruvor. De borde ha varit garanterna för en grön politik, men i stället har det mesta blivit betonggrått.

I går skrev miljöminister Åsa Romson under klimatavtalet i New York. Det är en stor sak att världens ledare förbinder sig att minska utsläppen av kol­dioxid för att rädda världen.

Klimatförändringarna förstärker konflikter. När tillgången på mat och vatten minskar, när infrastrukturen slås sönder av stormar och när sjukdomar sprids, då tvingas människor att fly.

Då försvagas stater och spänningarna ökar.

IS växte fram ur matbrist

Syrien drabbades till exempel av extrem torka 2006. Det var den värsta torkan på 40 år, grundvattnet sinade och skördarna torkade bort. En och en halv miljon människor förlorade sin utkomst och flydde till ­arbetslösheten i storstäderna. Professor Richard Seager på Columbia University har studerat utvecklingen i Syrien och konstaterar att IS växte fram ur matbrist och arbetslöshet.

Klimatpolitiken förebygger terrorism. Även Anders ­Ygeman borde bry sig mer om klimatet för det skulle göra oss alla mindre oroliga inför framtiden.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.