Svenskarna får inte drabbas av brexit

I dag väntas Theresa May lämna in Storbritanniens ansökan om att lämna EU.

Så händer det på riktigt. I dag väntas Theresa May högst officiellt lämna över Storbritanniens begäran om utträde ur den Europeiska unionen. Resan mot en hård brexit är påbörjad. Nu väntar två års tuffa förhandlingar om villkor, avtal och pengar.

Sedan ska det vara slut. För första gången i unionens historia kommer ett medlemsland att frivilligt lämna samarbetet. Det är dramatiskt, för EU men kanske framför allt för britterna själva.

Den brittiska premiärministern pratar om nationens enighet. En ton som brukar slå an hos britterna, men i dag skorrar den falskt.

Ny omröstning i Skottland

Nordirland, där regeringssamarbetet just nu skakar, kan eventuellt bli kvar i EU som en del av Irland. Och i går röstade det skotska parlamentet för att begära ännu en folkomröstning om självständighet, just med hänvisning till EU-utträdet.

Det är svårt att se hur regeringen i Westminster ska försvara ett nej till den skotska förstaminister Nicola Sturgeon. När britterna tagit sig rätten att rösta sig ur en union är det rimligt att också skottarna kan lämna en union de ogillar.

Stefan Löfven och Ann Linde har en dryg månad på sig innan Sverige tillsammans med de övriga medlemsländerna ska enas om en förhandlingstaktik. Enligt planerna kommer det att ske på ett toppmöte i slutet av april.

I de samtalen kan regeringen egentligen bara ha ett mål, att så långt det är möjligt skydda svenska intressen under processen mot en brexit. Det ligger inte i Sveriges intresse att EU ska straffa britterna för att de haft ofinheten att rösta fel.

Samtidigt måste utträdet ur EU förstås få konsekvenser på de brittiska öarna. Den som står utanför en förening har inte samma rättigheter som den som är medlem.

Ordnade villkor

Förhandlingarna, som ska börja i maj, måste sträva efter ordnade samarbetsvillkor på så många områden som möjligt.

Det gäller handeln. Storbritannien är i dag den fjärde största exportmarknaden för svenskt näringsliv. Ungefär 1000 svenska företag har dotterbolag på plats. Den svenska regeringen måste förstås göra vad den kan för att affärerna ska fortsätta.

Det gäller också människor, och det är ett känsligt kapitel eftersom den fria rörligheten framstår som ett av de viktigaste skälen till att britterna röstade för utträde. Samtidigt bor i dag omkring 90 000 svenskar i Storbritannien. Sverige måste också förhandla för deras intressen.

Till sist gäller det säkerhetspolitik. Även om Storbritannien lämnar EU kommer man att vara en del av Europa, och en del av Europas säkerhetssystem. Det ligger i Sveriges, och i EU:s, intresse.

Följ ämnen i artikeln