Mejla

Pernilla Ericson

När de försöker tysta Greta så gör hon rätt

Fox News tvingas be om ursäkt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Greta Thunberg vid en pressträff vid USA:s högsta domstol. Ungdomar stämmer staten för att minska utsläppen.
Foto: Mark Lennihan/TT
Greta Thunberg vid en pressträff vid USA:s högsta domstol. Ungdomar stämmer staten för att minska utsläppen.

I onsdags lyckades en ensam twittrare nå ut i det allmänna bruset, genom att publicera bilder på den orosanmälan som lämnats in till ett socialkontor angående Greta Thunberg. Twittraren framhölls genast i sin gärning av SD-vänliga sajten Samhällsnytt.
Ingen som lägger ut en ideologiskt motiverad orosanmälan i sociala medier, komplett med privata uppgifter, gör det av omtanke. Så mycket är självklart.
Men det är också ett tecken på hur långt man är beredd att gå för att tysta henne.
Talet Greta Thunberg höll på FN:s klimattoppmöte i New York var lysande. Vetenskapsjournalisten Jens Ergon beskrev hur de samlade makthavarna på plats formligen sjönk ihop vid hennes ord. Det var kanske hennes bästa framträdande hittills, och då är hon ändå genomgående retoriskt skicklig. När hon besökte brittiska parlamentet frågade hon om mikrofonen var på, om de kunde höra henne. Eftersom hon började undra.

Kallas ”Psykiskt sjuk”

Frågan är bara hur många gånger Greta Thunberg ska behöva upprepa “Lyssna inte på mig – lyssna på forskarna” innan det når fram?

En vuxen man attackerar ett barn för att försöka tysta henne.

I veckan tvingades Fox News be om ursäkt. I en nyhetspanel hasplade konservativa profilen Michael Knowles ur sig att “Klimathysterirörelsen handlar inte om vetenskap – eftersom den inte är ledd av forskare, utan av politiker och ett psykiskt sjukt svenskt barn, som exploateras av sina föräldrar”.

En vuxen man attackerar ett barn för att försöka tysta henne. Fossilbränslekramarna är skakade, särskilt som klimataktivisterna har stort stöd av forskarkåren.

En flicka med fina skolbetyg och historiskt genomslag i klimatdebatten ogiltigförklaras, och hennes öppenhet om de egna diagnoserna används emot henne.

Knowles fick kraftigt mothugg redan i sändning. Senare bad en talesperson för tv-kanalen både Greta Thunberg och tittarna om ursäkt. Kommentaren från Knowles var “vanärande”, slog man fast.

Orsaka ”global misär”

I onsdags kom så den tredje specialrapporten om klimatförändringar från FN:s klimatpanel IPCC. Den här gången om stigande havsnivåer och smältande glaciärer. Om vattenmassor som absorberat koldioxid och uppvärmning – men som inte längre kan agera tvättsvamp åt människors utsläpp av växthusgaser. Experter talade om hur de uppvärmda haven kan orsaka “global misär”.
– Vi måste vidta omedelbara och drastiska åtgärder, sa Hoesung Lee, ordförande för FN:s klimatpanel.
Konservativa Michael Knowles, som längtar så innerligt efter en rörelse ledd av forskare, borde alltså kasta sig över budskapet och kabla ut det.

Men den flicka som citerar forskarna kallas sjuk, och ska tystas med en orosanmälan.
Högerpopulister och högerextrema förenas i att försöka avfärda klimatkrisen. Det ger aktivisterna ett facit.
När du retar upp de här krafterna, så gör du någonting rätt.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.