Mejla

Ingvar Persson

Skrik inte ikapp om enkla lösningar

Att gå fram till en mor som är ute med sitt spädbarn och skjuta henne i huvudet ligger bortom allt det vi kan uppfatta som mänskligt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En kvinna sköts i huvudet mitt i Malmö på måndagsförmiddagen. I famnen höll hon en bebis.
Foto: KRISTER HANSSON
En kvinna sköts i huvudet mitt i Malmö på måndagsförmiddagen. I famnen höll hon en bebis.

Mordet på en ung mamma i Malmöstadsdelen Ribersborg i går tog gatuvåldets skruvade vansinne till en ny nivå. Det spelar ingen roll hur gärningsmannen resonerade eller vilka motiv han tyckte sig ha.

Att gå fram till en mor som är ute med sitt spädbarn och skjuta henne i huvudet ligger bortom allt det vi kan uppfatta som mänskligt.

Trots att Sverige och inte minst Malmö har sett alldeles för mycket av meningslöst våld går måndagens attentat utanpå det mesta.

Bara skärpta straff räcker inte

Justitieminister Morgan Johansson beskrev gärningsmännen som "fega och avskyvärde odjur". Det är precis så det känns.

Det måste vara slut här. Slut på att unga män tillåts sätta skräck i hela statsdelar medan de slåss om prestige och andelar av narkotikamarknader. Slut på skottlossning, hänsynslösa avrättningar och alldeles för tidiga begravningar. Och slut på fullständigt hänsynslösa sprängningar av allt större bomber.

Samtidigt borde opinionsbildare och politiker avstå från att skrika ikapp i kraven på de enklaste lösningarna. Det här är ingen tid att göra politiska poänger eller försöka bagatellisera utmaningen.

De senaste åren har straffen för gängrelaterade brott skärpts. Det gäller inte minst vapenbrotten och i ännu högre grad straffen för olovlig hantering av sprängämnen. Det behövdes.

Straffen för framför allt hantering av explosiva varor har varit fånigt låga. Sannolikt finns det ytterligare åtgärder att göra, till exempel när det gäller tullens befogenheter.

Men det betyder inte att hårdare straff eller mer kontroll i sig själv skulle vara en universallösning. Det demonstrerar om inte annat dagens situation. Straffskärpningarna har knappast bromsat de kriminella.

Om gängens makt ska kunna brytas måste brottslingarna lagföras, men dessutom måste rekryteringen till de kriminella nätverken stoppas. Och ska det lyckas måste hela samhället - sociala myndigheter, föreningar och vuxna - mobiliseras.

Det är inte vi som säger det, det är polisen själv.

Bryta våldsspiralen

Morgan Johansson lovade i går att gärningsmännen bakom gårdagens bestialiska mord ska "jagas till världens ände" om det skulle behövas. På kvällen anhölls så en 20-årig man, misstänkt på sannolika skäl för medhjälp till mordet och grovt vapenbrott. Ett misstänkt mordvapen är beslagtaget. Kallblodiga mördare får inte gå lösa. De måste gripas och dömas.

Men om vi vill bryta våldsspiralen och undvika den våldsamma vardag som uppstått i Malmö är det bara början. Vi måste också våga prata om den sociala tryggheten, utslagningen i skolan och de växande klyftorna. Och om förebyggande arbetet, från hela samhället.

Det låter kanske inte lika tufft, men det är faktiskt det enda som hjälper.


Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.