Födande kvinnor är ingen boskap

Kostnaderna för inhyrd vårdpersonal har ökat med en halv miljard.
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har ett problem.
Bristen på sjuksköterskor har gjort att landstingen tvingas hyra in dyra bemanningssköterskor. Notan för dem har blivit så hög att det snart inte finns pengar till vanlig sjukvård.

Sverige har i dag lägst andel vårdplatser i hela Europa. Ja, det är faktiskt pinsamt.
Men läget är värre än så, för trots att vi har så få vårdplatser står var tionde sjuksäng tom. På Sveriges 23 största sjukhus fanns nu i december 1 506 sjuksängar som inte utnyttjades. Sjuka patienter hade kunnat få vård där, men i stället har de skickats hem.

Födde i Finland

Födande kvinnor har skickats runt som boskap. Strax före jul kunde vi läsa om Jenna Sandelin från Bålsta. Hon skulle ha fött sina tvillingar på Akademiska sjukhuset i Uppsala tre mil bort, men i stället fick hon flyga till Finland för att föda i Åbo. Det fanns ingen plats för Jenna och hennes barn i Uppsala. Numera finns det i stället en hel organisation som flyttar runt födande kvinnor och nyfödda barn över Sverige och i bland till och med utomlands.

Gamla människor fastnar i köerna på akutmottagningarna. Svårt sjuka skickas de ofta hem för att de ses som en belastning i en sjukvårdsorganisation som saknar vårdplatser.

Saknas sjuksköterskor

Att det saknas platser beror på att det saknas sjuksköterskor. 46 000 sjuksköterskor har lämnat yrket för att de inte längre vill slita treskift på överbelastade avdelningar för en usel lön. Då gör de hellre något annat.
Hittills har landstingen klarat den värsta krisen med hjälp av hyrsköterskor, men nu har kostnaderna skenat i väg. Allt fler landsting inför nu hyrstopp och det kommer givetvis att öka belastningen på de sjuksköterskor som jobbar kvar.
Svensk sjukvård är inne i en ond spiral och bara Gabriel Wikström kan bryta den. Hittills har han valt att utbilda fler sjuksköterskor, men inte hjälper det att utbilda fler lågavlönade kvinnor som snart kommer att brytas ner av dåliga anställningsvillkor.

Sunkig kvinnosyn

Sjukvårdskrisen avslöjar en sunkig kvinnosyn och den måste sjukvårdsministern bekämpa. Sjuksköterskeyrket är inget kall, kvinnor ska inte behöva offra sig i sina jobb. Gabriel Wikström får göra som Jan Björklund när han högljutt krävde status och högre löner för lärarna.

Först när sjuksköterskorna trivs och stannar på sina jobb kan vi få en sjukvård som fungerar. Ytterst handlar det om att samhällets allra svagaste - barn, gamla och svårt sjuka - ska få den vård de behöver. Ytterst handlar det om människors överlevnad.

Följ ämnen i artikeln