I Tyskland kan SD:s systerparti förbjudas

Misshandlade EU-politikern: ”Ser mig över axeln”

Matthias Ecke besöker marknaden vid Schillerplatz i Dresden, strax intill floden Elbe.

DRESDEN, TYSKLAND Blåtiran ligger fortfarande som en svag skugga under Europaparlamentariker Matthias Eckes vänstra öga. Det har gått drygt två veckor veckor sedan han var ute och satte upp valaffischer för sitt parti, de tyska Socialdemokraterna, när han hörde ett par ungdomar ropa hans namn. När han vände sig om kom det första slaget.

Misshandeln resulterade i ett brutet kindben och en fraktur i ögonhålan. Dagens besök på marknaden vid Schillerplatz är första gången han är ute bland väljare sedan dess. Området runt kindbenet känns fortfarande bortdomnat, han har svårt att tugga och hör lite dåligt.

– Jag är normalt inte en rädd person, men de senaste veckorna har jag sett mig över axeln för att vara säker på att ingen följer efter mig, säger Matthias Ecke.

Ett dygn efter misshandeln klev en 17-årig pojke in på polisstationen och erkände att han var ”den skyldiga som slog ner SPD-politikern”. Han hade sin mamma med sig. Enligt Der Spiegel ska han ha tillhört Nazistpartiet NPD:s ungdomsförbund. Senare greps ytterligare tre i samma ålder.

– Det finns en högerextrem tradition i Dresden. På 1990-talet var gatorna fulla av fascistiska gäng, nu är nästa generation här, säger Matthias Ecke och doppar en kaka i sitt kaffe.

Grönsaksförsäljning på Schillerplatz.

Vi sitter på ett kafé tvärs över gatan från grönsaksmarknaden där Matthias partikamrater delar ut flygblad. Dörren intill oss står vidöppen, det är ingen poäng med att försöka stänga ute den dammiga värmen.

Matthias Ecke är uppväxt i Sachsen. Han har reflekterat mycket över varför det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland, AfD, är så stora just i här. Att förklara det med att folk saknar den auktoritära, östtyska diktaturen är för enkelt – men samtidigt måste man förstå vad de gått igenom.

– Deras största upplevelse av demokrati var när de störtade ett helt politiskt system. Många är ovana vid kompromisser. De tror att folkstyre betyder att majoriteten får som den vill. Men de glömmer bort minoriteters rättigheter och rätten att försvara sig mot övergrepp, från både staten och andra medborgare, säger Matthias Ecke.

Matthias Ecke är Socialdemokraterna i Sachsens toppkandidat i EU-valet.

De senaste åren har AfD blivit mer radikala. Inflytelserika politiker använder slagord från nazisttiden och den övriga högern normaliserar förskjutningen. I veckan gick det så långt att partiet kastades ut ur sin grupp i Europaparlamentet.

Trots det är Matthias Ecke hoppfull. Det går att stoppa AfD, säger han och tar en ny studie som exempel.

I april i år publicerade forskare från tyska Kielinstitutet en rapport som visar ett orsakssamband mellan EU-bidrag till regional utveckling och minskat stöd för högerpopulistiska partier. Ungefär 100 euro ytterligare per invånare i regionalt stöd sänker högerpopulisternas valresultat med en halv procentenhet, konstaterade forskarna Robert Gold och Jakob Lehr från Mannheims universitet.

När EU utvidgades österut 2004 förlorade flera regioner i östra Tyskland EU-stöd. Pengarna styrdes om till ännu fattigare områden i de nya medlemsstaterna. Efter det växte AfD och nazistiska NPD – något som hade kunnat motverkas om bara EU-stödet fortsatt som tidigare, enligt Gold och Lehr.

Matthias Ecke tror att det går att motarbeta högerextremismen genom ett starkt EU och att leverera politiska resultat. Men om AfD fortsätter att radikaliseras måste man våga ta i med hårdhandskarna.

I Tyskland är det möjligt att upplösa extremistiska organisationer eller partier som hotar grundlagen. Ecke understryker att det inte är aktuellt i AfD:s fall än. Frågan är otroligt känslig. Att förbjuda ett parti som har runt 17 procents stöd i opinionen skulle skapa uppror.

– Självklart är det en risk. Men frågan är om inte risken att konstitutionen störtas är värre, säger Matthias Ecke.

Följ ämnen i artikeln