Svängdörrar på Ringhals

Om 70 personer kan ta sig in i kärnkraftverk bör man bli stessad.

Polis utanför Ringhals.

I morse genomförde Greenpeace ett "stresstest" av säkerheten på kärnkraftverken Ringhals och Forsmark. 70 aktivister tog sig in och vid Ringhals tog de med sig cyklar in på området.

När glada Greenpeaceaktivister cyklar omkring inne på området kring ett av Sveriges viktigaste skyddsobjekt finns ett antal frågor som bör ställas.

Tänk om de istället varit terrorister med vapen och inte miljövänner med cyklar?

Tänk om någon ville avbryta Sveriges elförsörjning och inte bara fredligt protestera?

Polisen var snabbt på plats men att 70 personer bara kan promenera in på två av Sveriges säkraste platser känns inte särskilt tryggt.

Aftonbladets debattsida berättar Greenpeace varför de genomför aktionen. I flera år har de påpekar bristerna i kärnkraftssäkerhet. De skriver:

"Faktum är att under 2000-talet har närmare 4000 mer eller mindre allvarliga tillbud drabbat svenska kärnkraftverk – omkring en incident per dag i genomsnitt."

Nyligen genomförde EU-kommissionen ett så kallat "stresstest" av kärnkraften. Orsaken är kärnkraftsolyckan i Fukushima förra året. EU-kommissionen vill veta om något liknande kan hända i Europa.

Den 4 oktober presenterades resultatet av stresstestet för bland andra Ringhals. Till skillnad från Forsmark klarade man sig utan anmärkning.

- Det är ingen överraskning att vi har god säkerhet, sa Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals till Sveriges radio.

Vad Ringhals säger efter att Greenpeace dragit ner byxorna på dem i morse är mer oklart.

Följ ämnen i artikeln